NE BACAJTE SVINJSKU KOŽICU POSLE BOŽIĆA! Od nje napravite HRSKAVI ČIPS, savršen ukus joj daje OVAJ ZAČIN (RECEPT)
Čips od svinjske kožice, Foto: Gonzalo Calle / Alamy / Alamy / Profimedia

UKUSNO I ZDRAVIJE

NE BACAJTE SVINJSKU KOŽICU POSLE BOŽIĆA! Od nje napravite HRSKAVI ČIPS, savršen ukus joj daje OVAJ ZAČIN (RECEPT)

Ovaj recept je kladimo se, zdraviji od onih kupovnih grickalica

Objavljeno: 12:31h

SASTOJCI

350 g svinjske kože

svinjska mast

so

začini po želji

Priprema:

Ako slučajno imate slabije oguljenu svinjsku kožu, pokušajte sami ukloniti masnoću s nje. To ćete najlakše napraviti tako da nožem zarežete masnoću prema koži dok s drugom rukom čvrsto držite kraj kože. Zatim nož lagano vucite od sebe uz kožu kako bi u jednom brzom potezu dobili čisti komad kože bez masnoće.

Ako ostane nešto masnoće, to nije nikakav problem, već će se koža samo trebati nešto duže isušiti u pećnici dok se sva ta masnoća ne otopi.

Kožu narežite na trakice, a zatim te trakice na još manje komade željene veličine.

Narezane komade kože posložite na pleh tako da je koža okrenuta prema gore, a masni deo prema dole, te je stavite peći u pećnicu na 125 °C. Kožu pecite/sušite barem 2 sata, a slobodno ako je još uvek elastična nakon 2 sata, period sušenja produžite za sat vremena. Za najbolji rezultat i što manje prskanja ulja po kuhinji, koža mora biti dobro osušena.

Svinjetina
foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Kada je dovoljno isušena i spremna za prženje, otopite u loncu svinjsku mast. Neka mera otopljene svinjske masti u loncu bude barem tri prsta duboka. Ključ savršeno hrskavih i napuhanih grickalica je u vrućoj masti. Neka se mast greje na srednje jakoj vatri za celo vreme prženja grickalica.

Svinjske kože ubacite u vruću mast. Nakon par sekundi videćete kako će se brzo, kao kokice, počinju naduvati i širiti. Kada se naduju, pržite ih još desetak sekundi da dobiju boju te ih odmah izvadite i odložite na papirnati ubrus. Celi proces prženja ne bi trebao trajati duže od 30 sekundi ako je mast dovoljno vruća.

Na kraju čips od svinjske kože možete začiniti sa soli ili bilo kojom drugom kombinacijom začina po želji.

(Espreso/volim-meso.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.