VEĆINA SRBA GREŠI KADA SA BADNJAKOM OVO URADI POSLE BOŽIĆA: Tako ćete privući još veću BEDU, evo šta je ISPRAVNO
Badnjak, Foto: Stefan Stojanovic

VAŽNO

VEĆINA SRBA GREŠI KADA SA BADNJAKOM OVO URADI POSLE BOŽIĆA: Tako ćete privući još veću BEDU, evo šta je ISPRAVNO

Za Badnji dan svaki domaćin ili ubere ili kupi badnjak, a retko ko zna šta sa njim treba da uradi trećeg dana po srpskoj tradiciji. Mnogi greše kada je postavljanje badnjaka u putanju.

Objavljeno: 10:01h

Unošenje badnjaka u kuću je sastavni deo tradicije najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Iako danas ima da se kupi na svakom ćošku pred ovaj veliki praznik, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da iseku svoj badnjak.

Ovaj veseli običaj obavljaju većinom muškarci – na Badnji dan ustaju pre svitanja i odlaze u obližnju šumu, gde seku granu hrasta – badnjak.

Ali, znate li šta treba da uradite sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića?

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

Da bismo našli sredinu između nasleđa i modernog načina života, najbolje rešenje je da badnjak vratimo u prirodu, odakle smo ga i uzeli, objasnila je za domaće medije Olivera Stančić, teološkinja i koordinatorka verske nastave za Lepeničko namesništvo u Kragujevcu.

Badnjak, Kalenić
foto: Stefan Stojanovic

Ona navodi da se običaji razlikuju od mesta do mesta, ali napominje da bez obzira na običajne razlike, prema ovom drvetu koje simbolizuje novo rađanje, treba da se ophodimo s poštovanjem.

„Jako je bitno da se badnjak ne baci na smetlište ili u kontejner, već ga treba vratiti prirodi kako bi nastavio tok novog rađanja. Najbolje je da se ostavi na nekom rodnom drvetu, koje će s proleća ponovo doneti rod. Badnjak upravo to i simbolizuje u našim domovima, svi želimo dobru, berićetnu, bogatu i rodnu godinu, a da bismo imali novi napredak, treba da ga vratimo u prirodu odakle i dobijamo sve što nam je potrebno za život“, kaže Stančić.

Ona dodaje da se prema tradiciji badnjak iz kuće iznosi trećeg dana Božića, ali da postoje i krajevi u kojima badnjak u domovima ostaje do Malog Božića, odnosno do Nove godine po Julijanskom kalendaru, pa se tek tada zalaže u ognjištima ili iznosi u prirodu.

Badnjak, Kalenić
foto: Stefan Stojanovic

„Badnjak simbolizuje mladog Hrista i unošenjem tog drveta svi želimo da se Hristos u našim kućama svake godine ponovo rodi. Badnjak nam je neka vrsta domaće, kućne svetinje i jasno je da ono što je sveto nikako ne treba da završi u smetlištu ili da se vuče po nečistim prostorima. Treba ga ostaviti na čistom mestu, po kome se ne gazi ili odneti kod prijatelja i rođaka koji imaju ložišta“, poručila je teološkinja Stančić.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.