RETKO KO ZNA DA PILETINA ZAPRAVO SAMO OVOLIKO SME DA STOJI U FRIŽIDERU: Dobro zapamtite TO
Piletina u šerpi, Foto: Printscreen/youtube/Recepti Index.hr

savet

RETKO KO ZNA DA PILETINA ZAPRAVO SAMO OVOLIKO SME DA STOJI U FRIŽIDERU: Dobro zapamtite TO

Ako volite zamrzavati hranu ili je čuvati u frižideru, možda će vam dobro doći informacije o tome što se može zamrznuti i koliko dugo, a da se kvalitet hrane ne dovede u pitanje

Objavljeno:

Viršle, salame, mleveno meso...Pogledajte koliko dugo ih možemo čuvati u frižideru a da se ne pokvare.

Ako volite zamrzavati hranu ili je čuvati u frižideru, možda će vam dobro doći informacije o tome što se može zamrznuti i koliko dugo, a da se kvalitet hrane ne dovede u pitanje.

FoodSafety donosi savete o tome kako pravilno čuvati hranu u frižideru i zamrzivaču. Objavljene su smernice za skladištenje hrane tako da se spreči prerano kvarenje. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu ostati u frižideru, a da ne budu sumnjivog kvaliteta.

frizider
foto: Profimedia

Ostavljate li otvoreno pakovanje viršli u frižideru, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Stavljate li različite salate s testeninom u frižider ili čak u zamrzivač?

Pa krenimo...

1. Salate od tunjevine, s jajima ili testeninom

Ove salate odlične su hladne, ali ih u frižideru nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati.

Viršle
foto: Profimedia

2. Otvoreno pakovanje viršli

U frižideru može stajati do nedelju dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute viršle u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva meseca.

3. Neotvoreno pakovanje viršli

Ako ste kupili pakeovanje viršli i samo ste ga odložili u frižider bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dve nedelje, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket – do dva meseca.

Salama
foto: : PRINTSCREEN/YT/ GUTE REZEPTE

4. Narezana salama

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakovanju već su otvorene možete držati u frižideru tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva meseca.

5. Neotvoreno pakovanje salama

U frižideru će "izdržati" do dve nedelje, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva meseca.

Slanina
foto: Printscreen/RTS

6. Slanina

Jednu nedelju možete držati slaninu u frižideru, prema SafetyFood portalu. Ako niste sigurni hoćete li je pojesti u tom razdoblju, možete je zamrznuti i tako čuvati mesec dana.

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

7. Sirove kobasice

Preporuka je da ih odmah pripremite za jelo, a najkasnije u roku od dva dana. U zamrzivaču ih možete čuvati do dva meseca.

Mleveno meso
foto: Profimedia

8. Mleveno meso

Mleveno meso, bez obzira o kojoj je vrsti mesa reč, takođe brzo pripremite jer u frižideru može stajati do dva dana pre nego što njegov kvalitet postane sumnjiv. Ako niste sigurni hoćete li ga stići pripremiti u tako kratkom roku, zamrznite ga jer ga tako možete čuvati od 3 do 4 meseca.

9. Odresci

Sveži odresci u frižideru mogu "stajati" tri do pet dana, a ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do godinu dana da budu dobri za konzumaciju.

Piletina
foto: Bakina kuhinja

10. Piletina ili ćuretina

Celo pile ili ćurku čuvajte u frižideru do dva dana, nakon toga će kvalitet mesa postati sumnjiv. Možete ga zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe i do godinu dana. Ako zamrzavate isečene delove, poput bataka, karabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 meseci pre upotrebe.

11. Supe

Bez obzira na to je li u njima testenina ili meso ili oboje, supe nemojte jesti nakon što su u frižideru stajale duže od 4 dana. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 meseca. Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

Meso
foto: Bakina kuhinja

12. Pečeno meso

Ostalo vam je od ručka ili večere? Pečeno meso možete čuvati u frižideru do 4 dana, a u zamrzivaču do 6 meseci.

13. Ostaci pohovanog, pečenog ili prženog mesa

Ako vam je ova vrsta obroka ostala nakon što su svi ukućani jeli, stavitega u frižider i pojedite u roku od 4 dana. Ako ćete ga zamrznuti, imate rok od 4 meseca da ga pojedete pre nego što kvalitet postane sumnjiv.

Pica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

14. Pica

Ako ste među onima koji picu mogu jesti i nakon što se ohladi, u frižideru je možete čuvati do 4 dana, a u zamrzivaču do 2 meseca.

15. Jaja

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

Sveža jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 nedelja, a cela nemojte ni pokušavati da zamrznete. Ako baš morate, ulupajte sva jaja zajedno i tako ih zamrznite.

16. Kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja najčešće ostanu u frižideru danima nakon Uskrsa. Možete ih čuvati bez rizika za zdravlje nedelju dana, ali ih nemojte zamrzavati.

(Espreso/Stvar ukusa/FoodSafety)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.