CAKA DA UGREJETE KUĆU BEZ POJAČAVANJA GREJANJA: Posle ovoga se više nećete HVATATI ZA RADIJATOR
Foto: Profimedia

SJAJNO

CAKA DA UGREJETE KUĆU BEZ POJAČAVANJA GREJANJA: Posle ovoga se više nećete HVATATI ZA RADIJATOR

Dani, a posebno noći, postaju sve hladniji, a pojačavanje grejanja dodatni je trošak za kućni budžet. Ali, postoje načini kako da u domu bude toplo bez diranja termostata.

Objavljeno:

Ono najvažnije je proveriti izlazi li vam toplota iz kuće. Toplota se u domaćinstvima najčešće gubi kroz neadekvatne vrata ili prozore, a to možete proveriti jednostavnim testom. Otvorite prozor ili vrata, na okvir stavite list papira pa zatvorite. Ako papir lagano možete da izvučete, znači da na prozoru ili vratima gubite energiju, ali i to se da rešiti bez puno muke.

Uz ovih 15 trikova u kući će biti toplo bez pojačavanja grejanja:

1. Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska toplote kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara stoji oko 300 dinara. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 800 dinara. 2. Poslužiće i ćebići pod vratima ili prozorom, ali tada će toplota odlaziti sa strane i na vrhu, ali barem neće dolje. 3. Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, takođe, mera uštede jer održava temperaturu prostora na istom nivou. 4. Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektujuću foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. 5. Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućuje širenje toplote prostorijom. 6. Dobro je i staviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovo gubiti manje toplote. 7. Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvalitet vazduha neće postati idealan. Umesto toga provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite. 8. Spuštanjem spoljnih i unutrašnjih roletna toplota će se duže zadržavati u prostoru. 9. Ako je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi topplota sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrejala. 10. Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za provetravanje) jer je nekorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrevanje prostora. 11. Nakon završetka pečenja ostavite vrata rerne otvorenima jer će tako dodatno zagrejati prostor dok se hladi. 12. Puno energije se troši zagrevanjem hladnog prostora pa pokušajte da držite temperaturu podjednakom – tokom dana na oko 20, a noću na 15 stepeni. 13. Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak toplote kroz hladan pod. 14. Ako vam je kotao za centralno grejanje u hladnom delu kuće, bilo bi dobro da cevi toplotno izolujete posebnim navlakama. 15. Tokom jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više toplote ostane u prostoru.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.