PROFESIONALNI KUVAR OTKRIO 2 SASTOJKA KOJA RIŽOTO ČINE KREMASTIJIM: Spremaćete ga samo po TOM RECEPTU
Rižoto, Foto: Printscreen/Youtube/ Chef Jack Ovens

za ručak

PROFESIONALNI KUVAR OTKRIO 2 SASTOJKA KOJA RIŽOTO ČINE KREMASTIJIM: Spremaćete ga samo po TOM RECEPTU

Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter

Objavljeno: 15:32h

Naučite kako da napravite nikad bolji rižoto.

Rižoto nije uvek lako napraviti jer često bude suv. Profesionalni kuvar, Džek Ovens, je otkrio trikove koji će vam pomoći da u svakom trenutku napravite savršen rižoto.

Ovaj je sa pečurkama, ali vi možete da dodate i tikvice, papriku ili neko drugo povrće. Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter.

Ova dva sastojka će ga učitni kremastim, a sušeni vrganji će značajno obogatiti ukus, ali i parmezan će dati poseban šmek.

Takođe, važna stavka kod pripreme pirinča jeste da bujon postepeno sipate. Uživajte u rižotu sa pečurkama kao iz najboljih restorana.

Za pečurke:

Rižoto
foto: Printscreen/Youtube/ Chef Jack Ovens

30 ml maslinovog ulja

450 g šampinjone

1 kašika peršuna

1 kašičica majčine dušice

listovi žalfije

sok od 1 limuna

Za pirinač:

30 ml maslinovog ulja

1 crni luk

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Chef Jack Ovens

1 štap celera

4 čena belog luka

400 g pirinča

15 g sušenih vrganja

80 ml belog vina

1,5 l bujona

30 g neslanog putera

parmezan

Za dekoraciju:

peršun

parmezan

Priprema: Sipajte pileći bujon u šerpu i ostavite da proključa, a zatim u posudi pomešajte sušene vrganje sa kutlačom bujona i promešajte. Ostavite 5 minuta da se natope, pa izvadite na dasku i iseckajte. Vratite u posudu. Zatim na maslinovom ulju propržite seckane šampinjone, pa posolite i 2 minuta pred kraj dodajte ostale začine.

Dobro promešajte i sipajte u posudu, pa dodajte limunov sok i opet promešajte. U istoj šerpi (nemojte da perete) na maslonovom ulju propržite rendani crni luk i celer. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte 5 minuta, uz neprestano mešanje.

Sipajte vino, pa kuvajte dok skoro skroz ne ispari, a zatim dodajte i vrganje sa sve tečnošću u kojoj se nalaze. Sve vreme mešajte i posle minut dodajte kutlaču bojona. Mešajte dok pirinač ne upije bujon, pa opet dodajte kutlaču.

Tako radite dok ne potrošite sav bujon, a kada bude sipali poslednju kutlaču, na brzinu promešajte i nemojte da dozvolite da ga pirinač upije, jer onda neće biti kremast.

Sklonite sa šporeta i dodajte pripremljene šampinjone, puter i parmezan.Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Dekorišite seckanim peršunom i parmezanom.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.