EVO KOLIKO ZAPRAVO SLANINA SME DA STOJI U FRIŽIDERU: Nakon toga se KVARI
Slanina, Foto: Printscreen/RTS

važno

EVO KOLIKO ZAPRAVO SLANINA SME DA STOJI U FRIŽIDERU: Nakon toga se KVARI

Osim što je ukusna i osim što je deo skoro svake gozbe, slanina ima i dosta koristi za zdravlje čoveka i njih nikako ne treba potcenjivati

Objavljeno:

Slanina predstavlja tradicionalni proizvod životinjskog porekla koji se vezuje za slovenske narode i u čijim kuhinjama je već duboko ukorenjena. Iako ima sve više protivnika zdrave ishrane, slanina ipak ima i svoje pozitivne strane - osim što je ukusna i osim što je deo skoro svake gozbe, slanina ima i dosta koristi za zdravlje čoveka i njih nikako ne treba potcenjivati.

Slanina
foto: Printscreen/RTS

Odabir i čuvanje slanine

Kako bi se ukus i kvalitet slanine očuvali, potrebno je poštovati određena pravila pravljenja i čuvanja slanine. Na prvom mestu - uvek birajte belu i svežu slaninu, jer ako je slanina požutela, to je znak da su masti u njoj počele da se kvare. Tehnologija čuvanja slanine nam je ostala još od naših predaka - treba da bude dobro posoljena i da se čuva isključivo u drvenim posudama.

Drugi način čuvanja slanine je dimljenje. Prvo slaninu treba dobro oprati i okačiti na vetrovitom mestu da se osuši. Samo dimljenje traje dok slanina ne dobije jaku žutu boju. Na kraju ide i dodavanje začina po vašoj želji - aleva paprika, biber, čubar, piskavica, usitnjen beli luk, koji je jedan od obaveznih začina.

Važno je da se slanina čuva na hladnom i vetrovitom mestu. U najhladnijem delu frižidera meze sa slaninom može trajati do 3 dana, a da se pritom ne dodaju dodatne količine soli. Ako želite da zamrznete slaninu, nije poželjno da ona stoji u zamrzivaču duže od 4 meseca jer može da se pokvari. Zamrzavanje čuva i deo vrednih i hranljivih materija.

(Espreso/BonApeti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.