OVAKO NAŠI STARI ŠTEDE KOD GREJANJA NA UGALJ: Trik koji moraju SVI DA ZNAJU
Grejanje, Foto: Printscreen/RTS

štednja

OVAKO NAŠI STARI ŠTEDE KOD GREJANJA NA UGALJ: Trik koji moraju SVI DA ZNAJU

Evo jednog korisnog saveta kako da uštedite

Objavljeno: 21:35h

Mnogi ljudi se, tokom zime, greju tako što lože. Veoma je važno da uštede drva i ugalj kako bi imali tokom cele zime. Iskusni i stari domaćini sigurno znaju cake koje će drva i ugalj duže održati u šporetu ili peći, ali postoje i oni koji to ne znaju.

Evo jednog korisnog saveta kako da uštedite, a da vam u domu uvek bude toplo.

Šporeti i peći na drva i ugalj

Ako pravilno ložite šporete i peći koji troše čvrsta goriva, možete znatno uštedeti na potrošnji. Osim toga, obezbedićete sagorevanje bez velike čađi. Da bi ste ovo postigli, prilikom loženja drvo ili ugalj ne stavljajte direktno na vatru u ložištu, već pomerite žar na jednu stranu ili unazad, a sastrane ili ispred dodati ugalj ili drvo.

Drva, Ogrev
foto: RINA

Tako će vatra lagano goreti, a peć će se manje prljati od čađi. Osim toga, tako je oslobađanje štetnih gasova svedeno na minimum, a može se uštedeti i do 10% ogreva.

Drva treba nabavljati više meseci ranije, da bi se tokom toplog leta dobro prosušila. Dobro suva drva oslobađaju i do 40% više toplote, a smanjuje se i verovatnoća da se zadimi prostorija. Pored toga, biće i znatno manje pepela.

Ne gore sve vrste ogrevnog drveta podjednako, pa treba birati kaloričnije vrste. Najveću toplotnu moć imaju hrast, bagrem, bukva i grab, dok su javor i breza, kao i druge vrste drveta, uključujući i zimzelene, daleko manje učinkovitije.

(Espreso/NašMagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.