JEDNU GREŠKU SVI PRAVITE KADA PRŽITE LIGNJE: Samo uz 1 TRIK neće biti ŽILAVE
Lignje, Foto: Printscreen/youtube/ sanja handmade

savet

JEDNU GREŠKU SVI PRAVITE KADA PRŽITE LIGNJE: Samo uz 1 TRIK neće biti ŽILAVE

Osećećaćete se kao da ste pokraj mora dok jedete ovaj specijalitet

Objavljeno: 18:18h

Na moru su, naravno, najveći specijaliteti morski plodovi. Sveže pripremljene lignje svakoga obore sa nogu. Ukus je neverovatan, ali šta ako vam kažemo da ne morate ići na more da biste jeli ovo savršenstvo?

Donosimo vam recept koji se brzo priprema, a ukus je neverovatan.

Sastojci:

  • 300 g lignji
  • 4 kašike prezli
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Ako ne možete nabaviti sveže lignje, najbolje je raditi sa neočišćenim zaleđenim lignjama u rinfuzi. Najbolje su lignje veličine oko 10 cm bez krakova. Istina ja sam dobila nešto manje lignje.

Pohovane lignje
foto: Printscreen/youtube/ sanja handmade

Lignje očistiti na sledeći način: Krakove izvući i odvojiti od donjeg dela. Na krakovima se sa 2 strane nalaze oči sa crnilom, koje pažljivo treba nožićem izvaditi da crnilo ne prska na sve strane. U donjem delu kraka u sredini, nalaze se zubi. Njih treba prstom istisnuti kroz sredinu kraka. Dugačko telo lignje očistiti od prozirne kosti i bele želatinaste mase. Krakove i telo dobro isprati u nekoliko voda, dok voda ne ostane bistra.

Krakove ostaviti u celo, a telo narezati na kolutove širine od 1 cm.

Pohovane lignje
foto: Printscreen/youtube/ sanja handmade

Prezle, brašno i so promešati i svaki kolut posebno dobro uvaljati u tu mešavinu da bude obložen sa svih i sa unutarnje strane. Isto napraviti sa krakovima. Tako pripremljene lignje su spremne za prženje.

Pohovane lignje
foto: Printscreen/youtube/ sanja handmade

U tiganju zagrejati ulje i lignje naglo propržiti u da budu rumene sa svih strana maksimalno 5 minuta, u poklopljenom tiganju jer prilikom prženja krakovi znaju puštati vodu i treba paziti da vas ulje ne poprska. Ja sam moju količinu liganja pekla u tri ture jer ne treba da budu zbijene u tiganju. Lignje se kratko prže jer dugim prženjem postaju žilave.

Poslužiti sa pomfritom i šniclama od blitve.

(Espreso/Recepti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.