NAŠI PRECI SU SAMO NA OVAJ NAČIN SUŠILI PAPRIKE: Jedino TAKO su im ispadale kako VALJA
Paprike, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

OBRATITE PAŽNJU

NAŠI PRECI SU SAMO NA OVAJ NAČIN SUŠILI PAPRIKE: Jedino TAKO su im ispadale kako VALJA

Odaberite paprike koje nisu debele, jer se deblje paprike neće dovoljno brzo osuštiti i mogu da počnu da menjaju oblik

Objavljeno:

Bilo da ste u prodavnici ili na pijaci pronašli omiljenu vrstu paprike, tu blagodet možete da pretvorite u zalihu za zimu koja će da upotpuni ukus vašim obrocima. Evo tri načina kako možete da osušite običnu ili čili papričicu u kućnim uslovima.

Sušenje paprike na vazduhu

Ukoliko su kraj leta i početak jeseni suvi s dnevnim temperaturama iznad 20 stepeni, najlakši način za sušenje paprike je na vazduhu.

Korak 1: Priprema paprike

Odaberite paprike koje nisu debele, jer se deblje paprike neće dovoljno brzo osuštiti i mogu da počnu da menjaju oblik.

Korak 2: Postupak sušenja na vazduhu

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Pomoću duge igle i konca nanižite papriku na konac provlaćeči ga kroz stabljiku. Ostavite dovoljno prostora između paprika za protok vazduha.

Obesite paprike da se suše na mestu s dobrim protokom vazduha i sunca. Zavisno od vlažnosti vazduha, ovaj postupak može da traje 3-4 nedelje, dok se paprika potpuno ne osuši. Paprika je potpuno suva kada postane lomljiva.

Ovako osušenu papriku čuvajte u hermetički zatvorenim teglama dalje od sunčeve svetlosti.

Dehidrirajte papriku dehidratorom za hranu

Ukoliko se dogodi da je leto vlažno, vlaga u zraku može da speči da se paprika prirodno osuši na vazduhu. Upotreba dehidratora hrane je najbrži i najlakši način sušenja paprike. On deluje cirkulacijom, odnosno laganim protokom blago zagrejanog vazduha.

Korak 1: Priprema paprike

Odaberite sveže paprike bez ikakvih vidljivih oštećenja. Male čili papričice možete da sušite cele. Veće paprike će brže da dehidriraju kad se narežu na komade.

Koristite rukavice kada rukujete sa ljutom paprikom u isecite ih na jednake komade.

Korak 2: Postupak sušenja u dehidratoru

Raširite papriku na mrežu za sušenje i podesite temperaturu između 50-60 stepeni (ili prema uputstvima za vaš dehidrator hrane).

Proveravajte tokom postupka sušenja i uklanjajte suvu papriku, jer svi komadi neće se sušiti istom brzinom. Paprika je u potpunosti suva kada je lomljiva. Vreme dehidracije može da traje 4-12 sati, zavisno od debljine paprike.

Dehidriranu papriku čuvajte u staklenim posudama sa poklopcem, poput tegli, dalje od direktne svetlosti kako bi sačuvale boju.

Sušenje paprike u rerni

Paprika
foto: Printscreen Facebook

Paprike ili čili papričice možete da osušite i u rerni na vrlo niskoj temperaturi.

Korak 1: Priprema paprike

Ukoliko je veća paprika, isecite je na jednake komade da bi se brže osušila, a male možete da sušite cele.

Korak 2: Postupak sušenja u rerni

Rasporedite paprike na podlogu za pečenje i stavite u rernu na 65 stepeni. Ostavite vrata od rerne malo otvorena da bi ispuštala vlagu.

Proveravajte papriku na svakih 30 minuta, obrnite ih po potrebi, a one suve komade uklonite. Zavisno od vrste paprike, sušenje u rerni može da traje 1-2 sata. Paprika je potpuno suva kada je lomljiva.

Potpuno osušenu papriku čuvajte u hermetički zatvorenim teglama, dalje od sunčeve svetlosti.

Upotreba suve paprike i čili papričica

Upotreba sušene paprike je svestrana. Možete ih stavljati direktno u čorbe i one će se hidrirati dok čorba vri. Možete i da ih sameljete u prah i upotrebite u omiljenim receptima.

Takođe možete i da ih rehidrirate, a evo i kako.

Zagrejte tiganj na srednje jaku vatru. Ubacite suve paprike i prepecite ih dok ne zamirišu, što je oko 30 sekundi sa svake strane. Zatim, dodajte kipuću vodu i pustite da se paprike namoče. Dodajte dovoljno vode da pokrije paprike i pustite ih da upijaju vodu oko 15-30 minuta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.