ISECITE BUNDEVU I STAVITE JE U ZAMRZIVAČ NA 10 DANA: Evo šta će se desiti
Bundeva, Foto: Profimedia

paŽnja

ISECITE BUNDEVU I STAVITE JE U ZAMRZIVAČ NA 10 DANA: Evo šta će se desiti

Da biste u ovom periodu imali uvek svežu bundevu morate je čuvati na pravilan način i trajaće vam mesecima

Objavljeno: 10:34h

Bundeva, za čiju se prapostojbinu smatra Egipat, nekada nije služila samo za jelo. Egipćani su od nje pravili posude i tanjire, a smatra se da je u Evropu doneo Kolumbo, gde je prvobitno služila kao hrana za stoku. Verovatno se zbog toga gledalo na bundevu kao na hranu siromašnih, pa i ne čudi simbolika što Pepeljuga dolazi na bal koji će joj promeniti život – u bundevi. Brojne su njene koristi za zdravlje i razlozi zašto je treba češće imati na jelovniku.

Beta karoten u bundevi snažan je antioksidans. Karakterističan je za sve biljke koje imaju živopisnu, jaku boju (šargarepa, pomorandža, kumkvat). Bundeva obiluje vitaminima C, B1, B2, B3, B6, uz A. Takođe, folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom.

Najbolje mesto za čuvanje bundeve je podrum ili ostava. Tamo je najlakše stvoriti odgovarajuće uslove poput toga da je prostorija suva i tamna, da ima ventilaciju i da je temperatura od 5-10 stepeni. Ako se neki od ovih uslova ne poštuje, rok trajanja bundeve se značajno smanjuje. Na primer, visoka vlažnost smanjuje ovaj period za 2 ili čak 3 meseca. Bitna stvar kod čuvanja bundeve u podrumu je da ih ne postavljate direktno na zemlju ili pod, već da ih stavite na policu ili neke daske.

Kako čuvati isečenu bundevu

1 / 6 Foto: Profimedia

Bundevu isecite na kriške, odstranite koru pa unutrašnjost isecite na kockice. Potom ih stavite u kesu za zamrzivač pa u pregradu za povrće frižidera. U ovom obliku bundeva se može čuvati do 10 dana. Ako je umesto u kesu zamotate u foliju rok se produžava na mesec dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.