EVO ZAŠTO SU ZELENE BANANE BOLJE OD ZRELIH: Srbi ih izbegavaju u marketima, a nisu NI ČULI ZA OVO
Zelene banane, Foto: Printscreen

VAŽNO

EVO ZAŠTO SU ZELENE BANANE BOLJE OD ZRELIH: Srbi ih izbegavaju u marketima, a nisu NI ČULI ZA OVO

Upkos činjenici da zelene, ne potpuno zrele banane imaju dovoljno obožavalaca, mnogi su još uvek skeptični prema njima.

Objavljeno: 15:44h

U međuvremenu, zelene banane imaju puno korisnih svojstava, od pomoći u gubitku težine do poboljšanja funkcije bubrega. U redovima koji slede, saznajte više detalja.

Bolje varenje

Zelene banane pune su vlakana i dobre su za osobe s probavnim problemima. Dakle, nutricionisti i gastroenterolozi često preporučuju ovo voće pacijentima sa sindromom iritabilnog creva. U tom slučaju, banane se mogu kuvati na pari ili s prstohvatom soli (usput rečeno, prodinstane ili kuvane na pari zelene banane jedan su od najzdravijih načina za jelo).

Blagotvorno dejstvo na krvne sudove i bubrege

Osim vlakana, zelene banane bogate su kalijumom. A on, zauzvrat, igra važnu ulogu u pravilnom radu bubrega. Kalijum je takođe vazodilatator koji pomaže u kontroli nivoa krvnog pritiska.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Lakše mršavljenje

Vlakna se vare dovoljno dugo i produžuju osećaj sitosti. Stoga, nakon par zelenih banana za doručak, manja je verovatnoća da ćete pre ručka posegnuti za štetnim međuobrokom.

Sjajan izvor vitamina

Zelene banane su skladište vitamina i minerala. Osim kalijuma, sadrže vitamin C i vitamin B6. Potonji olakšavaju apsorpciju drugih minerala i hranjivih materija u hrani tokom dana.

Banane
foto: Profimedia

Regulacija šećera u krvi

Zelene banane imaju nizak glikemijski indeks koji osigurava da nema iznenadnih oscilacija u nivou šećera u krvi i čini ovaj proizvod sigurnim, pa čak i korisnim za osobe s dijabetesom.

Kontrola nivoa holesterola

Zelene banane sadrže rezistentan skrob, koji se tokom procesa varenja ne razgrađuje u potpunosti i apsorbuje u telu. Pretvara se u kratkolančane masne kiseline koje pomažu u kontroli nivoa holesterola.

(Espreso/Marie Claire Russia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.