savet
NEKADA SE SAMO OVAKO KISELIO KUPUS: Naši STARI su 1 POVRĆE obavezno STAVLJALI da se ne bi POKVARIO
Nisu mogli da ga zamisle bez jednog povrća
Kiseljenje kupusa u Evropi ima svoje osobensoti u različitim regionima.
U zapadnom delu kontinenta ono je sitno iseckano, a na Istoku, tačnije na Balkanu, glavice kupusa se cele stavljaju u kace.
Znamo da se kod nas jede kao lud, a ovako su naši stari spremali.
Nisu mogli da ga zamisle bez jednog povrća.
U prvom slučaju kiseli kupus je blago sladunjav i više liči na mariniran. Dok bugarski ukus kupusa definitivno mora da bude slan, kiseo, tvrd, hrskav, može da bude i prijatne rozikaste boje.
Kako se pravi kiseli kupus?
Trebaće vam zdrave, čitave, sveže glavice kupusa, morska so i jedan kamen /ili drugi težak predmet/ kojim ćete pritisnuti kupus. Sa glavica kupusa uklonite spoljašnje listove i kočanj. Udubljenja formirana nakon uklanjanja kočanja napunite morskom soli.
Glavice kupusa poređajte što je moguće gušće. Ponovo istopite so u toploj vodi i prelijte kupus. U vodu možete da ubacite i neki koren rena ili malu glavicu cvekle zbog boje. Na kraju ga pritisnite kamenom - sve treba da bude pod vodom.
Posuda u kojoj će biti kupus bi trebalo da ima otvor odozdo, da bi tečnost mogla povremeno da se izbacuje i ponovo da se sipa odozgo - proces se naziva pretakanje kiselog kupusa.
Gotov kiseli kupus je pogodan za salate, supe i druga jela.
Salata sa kiselim kupusom
Iscedite glavicu kiselog kupusa, bez ispiranja i isecite je. Dodajte isečenu glavicu celera, 1 zelenu papriku i glavicu luka. Napravite dresing tako što 100 grama šećera, 80 ml ulja i 80 ml sirćeta pomešate i zagrejte dok se šećer ne istopi. Začinite sa soli i biberom i ostavite da se dobro ohladi. U salatu dodajte dresing i poslužite.
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!