EVO KAKO DA VAM SE SLAVSKI KOLAČ NE RASCVETA PO POVRŠINI: Ovo je starinski recept koji uvek USPEVA
Slavski kolač, Foto: Printscreen

paŽnja

EVO KAKO DA VAM SE SLAVSKI KOLAČ NE RASCVETA PO POVRŠINI: Ovo je starinski recept koji uvek USPEVA

Da vam se to ne bi dogodilo, važno je da prilikom pripreme slavskog kolača poštujete dva važna pravila – kolač mora da bude dobro umešen, a posudu u kojoj ćete ga peći morate da stavite u baš vrelu rernu

Objavljeno:

Glavno obeležje slavske trpeze su žito, vino i kolač koji će domaćica umesiti

Ali, mešenje slavskog kolača za mnoge, pogotovo za mlade domaćice predstavlja izazovan posao, jer ili ne naraste dovoljno, ili se rascveta, ili „izađe“ iz posude u kojoj je pečen.

Da vam se to ne bi dogodilo, važno je da prilikom pripreme slavskog kolača poštujete dva važna pravila – kolač mora da bude dobro umešen, a posudu u kojoj ćete ga peći morate da stavite u baš vrelu rernu.

Sastojci:

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

kilogram brašna tip 500 za kolač i 250 grama brašna za ukrase

paketić svežeg kvasca

300 mililitara vode

2 supene kašike šećera

1 supena kašika soli

Priprema:

Zagrejte vodu da bude mlaka, pa joj dodajte šećer i izmrvljen kvasac, promešajte i ostavite da nadođe. U veću šerpu ili vanglu sipajte brašno, pa dodajte vodu sa kvascem i šećerom i dobro umesite. Testo bi trebalo da bude srednje tvrdo. Preko posude sa testom stavite krpu i ostavite testo da naraste. Kad se količina testa udvostruči, opet ga premesite. Preko posude sa testom opet stavite krpu i ostavite testo da raste još bar pola sata, pa ga premesite još jednom.

Uključite rernu na 250 stepeni. Dno šerpe ili okrugle tepsije u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.

Testo podelite na tri dela. Prvu trećinu testa spustite u šerpu ili dublju okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od preostale dve trećine testa napravite četiri jufke, pa ih stavite preko prvog dela testa. Opet prekrijte krpom i ostavite da kolač naraste još pola sata.

Rerna mora da bude vrela kad u nju stavite šerpu ili okruglu tepsiju u kojoj ćete peći kolač. Odmah po stavljanju posude u kojoj pečete kolač smanjite temperaturu na 120 stepeni. Kolač bi trebalo da se peče oko sat vremena.

Dok se kolač peče, umesite testo za ukrase. Pomešajte 250 grama brašna, so i malo vode, i umesite tvrdo testo, pa ga rastanjite i modlama vadite ukrase – krst, pečate prosfornike, pletenicu, klas pšenice...

Pred kraj pečenja izvadite šerpu sa slavskim kolačem iz rerne, poređajte ukrase, premažite ih četkicom koju ste nakvasili vodom, pa vratite kolač u isključenu rernu još 10 do 15 minuta, prenosi Telegraf.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.