RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI HLEB: Ovako se pravi BEZ GREŠKE, domaćice nisu do sada PRAVILE OVAKAV
hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Jenny Can Cook

SJAJNO

RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI HLEB: Ovako se pravi BEZ GREŠKE, domaćice nisu do sada PRAVILE OVAKAV

I još jedan savet: Ako nemate kvasac, možete upotrebiti sodu bikarbonu

Objavljeno:

Izrada ukusnog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom, zapravo može biti prilično jednostavna. Sve što vam treba su pravi sastojci i malo truda.

Sastojci:

500 g belog pšeničnog brašna tip 500

340 ml tople vode

1 kesica suvog kvasca

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

1 kašika suncokretovog ulja

Priprema kvasca:

Najpre treba pripremiti kvasac. Kod suvog kvasca to nije potrebno, ali na taj način možete jednostavno proveriti jesu li gljivice kvasca u suvom kvascu još aktivne. Tako nećete baciti brašno ako slučajno nisu!

Kesicu suvog kvasca razmutite u 340 ml tople vode i dodajte dve kašičice šećera.

Ostavite sadržaj 10 minuta da odstoji. Ako se na vrhu napravi pena, kvasac je aktivan i spreman za pripremu!

Zamesite testo:

1. U veću posudu prosejte 500g brašna i napravite udubljenje u sredini. Važno je prosejati brašno da bi se razbile grudvice.

Testo
foto: Printscreen

2. Dodajte so, ulje i mešavinu kvasca i vode.

3. Drvenom kašikom promešajte sve sastojke da se pretvore u testo.

4. Testo gnječite u posudi dok ne sakupi svo brašno, a zatim ga prebacite na nabrašnjenu radnu površinu.

5. Mesite testo 5 do 10 minuta na način da šakom uhvatite vrh, a ručnim zglobom ga pritiskate dole i od sebe. Sve vreme okrećite testo.

6. Testo je spremno kada je glatko i ne lepi se ni za podlogu ni za prste.

7. Zamešano testo vratite u posudu i pokrijte ga krpom.

8. Na redu je prvo dizanje testa koje traje 1,5 – 2 sata. Tokom dizanja zapremnina testa se mora udvostručiti. Testo stavite na toplo mesto bez promaje.

Uputstvo za pečenje:

Pečenje hleba se uvek deli u dve faze – u prvoj fazi testo još raste pa mora biti prisutna vlaga, i peče se na višoj temperaturi; u drugoj fazi smanjite temperaturu i uklonite izvor vlage kako biste dobili hrskavu i lepo zapečenu koru.

Rerna
foto: Printscreen/Youtube/AEG Australia & New Zealand

Postoji nekoliko načina za pečenje hleba u kućnoj rerni, a mi vam predstavljamo dva – pečenje u poklopljenoj posudi i pečenje u plehu:

Ako imate dovoljno veliku metalnu ili keramičku posudu s poklopcem, u rerni možete simulirati efekat peći za hleb. U tom slučaju prva faza pečenja je s poklopcem koji sprečava izlazak pare, a druga faza je u otvorenoj posudi.

U slučaju da nemate takvu posudu, hleb pecite na velikom plehu, a tokom prve faze u rernu stavite posudicu s vrućom vodom.

Priprema rerne:

Rernu zagrejte na 220 °C, s funkcijom grejanja odozdo i odozgo. Ukoliko upotrebljavate posudu sa poklopcem, stavite je u rernu. U suprotnom, u rernu stavite pleh i praznu posudicu za vodu.Rerna se mora dobro zagrejati, neka se greje najmanje 45 minuta.

Oblikovanje testa:

1. Prvo pripremite posudu koja će dati oblik testu. Za to možete upotrebiti posebnu korpicu ili veću cediljku za testeninu.

2. U izabranu posudu stavite čistu pamučnu krpu i pospite po njoj malo brašna.

3. Testo istresite iz posude na površinu prekrivenu brašnom, koristeći ruku da ga odlepite od ivice.

4. Kod drugog mešenja jednostavno uhvatite gornji deo testa koji je suprotno od vas, te ga povucite prema sebi i presavijte. Postupak ponovite i na levoj i desnoj strani, a na kraju i na dnu.

5. Veknu okrenite i malo pospite brašnom, a zatim je stavite u odabranu posudu, glatkom stranom okrenutom prema dole

6. Pokrijte je krajevima krpe i ostavite da se diže još 30 – 45 minuta.

(Espreso/Argeta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media