EVO KOLIKO IMA LISTOVA DETELINA KOJA DONOSI NESREĆU: Niste očekivali OVAJ ODGOVOR
Detelina, Foto: Printscreen

DA LI STE ZNALI?

EVO KOLIKO IMA LISTOVA DETELINA KOJA DONOSI NESREĆU: Niste očekivali OVAJ ODGOVOR

Naš narod je sklon mnogim verovanjima.

Objavljeno:

Tako je detelina sa četiri lista simbol sreće, a kako je da tog značenja došlo, i šta znače deteline sa više listova?

Detelina sa četiri lista je rezultat genetske mutacije koja se javlja kod lista nekih vrsta detelina, a čija priroda još nije tačno utvrđena. Ova pojava je dosta retka i javlja se kod jedne od 10 000 jedinki. Zato postoji široko rasprostranjeno verovanje da pronaći detelinu sa četiri lista donosi sreću. Pojava četvrte liske na detelini najčešće se javlja kod široko rasprostranjene bele deteline.

Ređe se javljaju listovi sa pet, još ređe sa šest liski i tako dalje. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, rekord u broju liski na jednom listu deteline je 56, a ovu detelinu pronašao je Šigeo Obara iz grada Hanamaki, u Japanu.

Shodno verovanju da detelina uopšte donosi sreću može se pretpostaviti da bi pronalaženje lista deteline sa četiri lista moralo doneti izuzetnu sreću, a najsrećnija je ona koja se nađe slučajno. Ipak, treba znati da su srećne su one sa 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće.

Nesreću donose deteline sa 5 i 7 listova, pa ukoliko ih pronađete, treba da ih uništite.

Kad pronađete srećnu detelinu treba da je otkinete noktima ili zubima, da je staviti u svilenu maramicu i da je nosite uz srce, a o njoj nikome ne pričajte. Srećna detelina sa devet listova veoma je retka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Neki ljudi veruju da četvorolisnu detelinu, kada se pronađe, treba staviti u cipelu, dok je najpopularnije mesto za čuvanje presovanog listića porodična Biblija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.