RECEPT ZA BRIGADEJRO KOJI JE STIGAO PRAVO IZ BRAZILA: Srbi su ga prisvojili, UKUSAN KAO DA JE NAŠ (RECEPT)
Brigadejro, Foto: Printscreen/Youtube/The Cooking Foodie

probajte

RECEPT ZA BRIGADEJRO KOJI JE STIGAO PRAVO IZ BRAZILA: Srbi su ga prisvojili, UKUSAN KAO DA JE NAŠ (RECEPT)

Žene su prodavale ovaj slatkiš tokom kampanje jer je to bila prva godina kad su one mogle da glasaju na izborima

Objavljeno: 11:47h

Brigadejro je tradicionalna brazilska poslastica u obliku kuglice, napravljena od kondenzovanog mleka, kakaoa, putera i čokolade.

Poreklo imena je povezano sa predsedničkom kampanjom generala (brigadeir) Eduarda Gomesa 1946. Njegov tim napravio je poslasticu pod nazivom brigadejro koja je kasnije postala popularna širom zemlje. Žene su prodavale ovaj slatkiš tokom kampanje jer je to bila prva godina kad su one mogle da glasaju na izborima.

Brigadejro

Sastojci:

Za kuglice:

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kašika putera

Za dekorisanje:

  • kokos
  • čokoladne mrvice
  • šećer u prahu
    Brigadejro
    foto: Printscreen Youtube

Priprema:

U šerpu sipajte kondenzovano mleko, a potom kakao i puter. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Potrebno je 10 minuta da se smesa ujednači i počne odvajati s dna posude. Kad se ugreje, sklonite s vatre i sipajte u drugu posudu da se ohladi. U tanjir sipajte čokoladne mrvice. Od smese pravite kuglice i uvaljajte u čokoladne mrvice.

Savet: Da bi se kuglice lakše oblikovale, koristite što manje masno kondenzovano mleko

Brigadejro u čaši

Sastojci:

  • 2 šolje kondenzovanog mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • čokoladne mrvice
    Brigadejro
    foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Keramičku šolju u kojoj ćete spremati brigadejro podmažite puterom. Na umerenoj vatri u dubokoj šerpi skuvajte kondenzovano mleko, kakao, puter, cimet i so. Kad se pojave mehurići, smanjite temperaturu i konstantno mešajte, pa sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pola sata. Sipajte ekstrakt vanile pa preručite u šolje. Ukrasite čokoladnim mrvicama i ostavite u frižideru.

Savet: Desert je ukusniji sutradan, pa ga ostavite da odstoji preko noći

Brigadejro od kokosa

Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 300 ml kondenzovanog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml kokosovog mleka
  • 1 šaka kokosa
    Brigadejro
    foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Otopite puter na pari u dubljoj činiji pa mu postepeno dodajte šećer, kondenzovano mleko, a onda i kokosovo. Mešajte 15 minuta špatulom, sve dok se ne zgusne, pa smesu prespite u činiju i ostavite sa strane da se ohladi minimum jedan sat. Nakon toga od ohlađene smese pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos.

Savet: Znaćete da je gustina dobra kada možete da vidite dno posude dok mešate

Poslastica s kikiriki puterom

Sastojci:

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 3 kašike putera od kikirikija
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike kakaoa
  • 1/2 šolje seckanog kikirikija
    Brigadejro
    foto: Printscreen Youtube

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, puter od kikirikija, otopljen puter i kakao u prahu. Lagano krčkajte na umerenoj vatri neprestano mešajući dok smesa ne postane gusta, oko 10 minuta. Ostavite da se hladi minimum 45 minuta. Pomoću kašičice pravite kuglice među dlanovima pa ih valjajte u seckani kikiriki. Ostavite u frižideru da se ohladi nekoliko sati.

Savet: Dlanove namažite puterom da vam se smesa ne bi lepila za ruke

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.