AKO UZMETE ŠEĆER, MOŽE DA VAM STRADA JEDAN VITALAN ORGAN: Objavljeno upozorenje zbog kojeg ćete ZANEMETI
Šećer, Foto: Printscreen/youtube

paŽnja

AKO UZMETE ŠEĆER, MOŽE DA VAM STRADA JEDAN VITALAN ORGAN: Objavljeno upozorenje zbog kojeg ćete ZANEMETI

Ćelije jetre se kod preterane upotrebe šećera, postepeno zamenjuju ćelijama masti, što dovodi do bolesti masne jetre koja nije povezana sa alkoholom

Objavljeno:

Masna jetra nije posledica konzumacije alkohola. Bolest u nekim slučajevima i u uznapredovalim fazama nije praćena nikakvim simptomima i može tako „tinjati“ tokom niza godina u telu

Šećer je začin slatkog ukusa i namirnica koja je skoro neizbežna. Šećera ima ne samo u slatkišima, tortama i čokoladama već i slanim grickalicama, prelivima za slana jela, mlečnim proizvodima, paradajz soku… Način ishrane zasnovan na velikim količinama nezdavog šećera i masti nije samo krivac za gojaznost i višak kilograma, već i za kardiovaskularna oboljenja i bolest nealkoholne masne jetre, koja se danas smatra najčešćom hroničnom bolesti jetre u odrasloj populaciji.

Šećer preuzima primat alkohola

Nealkoholna masna jetra je posledica akumulacije masti u jetri. Prema podacima British liver trast šećer je sve veći krivac za bolesti jetre i najverovatnije će u sledećih nekoliko godina preuzeti primat alkohola. Svest o štetnosti prekomerne upotrebe šećera još nije na zavidnom nivou, samo 34 odsto osoba povezuje prekomernu težinu sa oboljenjima jetre, dok više od 80 odsto osoba razume vezu između gojaznosti i bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Šta se zapravo dešava sa jetrom kada konzumiramo previše šećera?

šećer
foto: Profimedia

Šećer se jednostavno pretvara u mast, kada konzumirao šećer on se razlaže na glukozu, čiji jedan deo telo odmah koristi, a drugi deo čuva za kasnije. Svaki višak glukoze u krvi pretvara se u masne ćelije, a jetra je jedno od mesta u našem organizmu u kojem se skladišti višak masti. Ćelije jetre se kod preterane upotrebe šećera, postepeno zamenjuju ćelijama masti, što dovodi do bolesti masne jetre koja nije povezana sa alkoholom.

Priča o masti i šećeru

Nealkoholna bolest jetre je svojevrsna „priča o masti i šećeru“. U ishrani osoba koje pate od ove bolesti uočava se visok udeo šećera i životinjskih masti, a znatno manje biljnih vlakana, antioksidansa i masti biljnog porekla. Stručnjaci zato savetuju da se izbegavaju namirnice sa većim procentom masnoća, brza hrana sa velikim udelom nezdravih masti i šećera, industrijski prerađena hrana, ne preporučuju se ni namirnice visokog glikemijskog indeksa, gazirana pića, slatkiši.

Šećer i upalni procesi

jetra
foto: Profimedia

Velike količine šećera u hrani oslobađaju supstance koje u našem temu dovode do upala. Te supstance se ako stalno konzumiramo šećer nakupljaju i utiču na rad jetre i neke druge unutrašnje organe. Ove upale na kraju mogu dovesti do oštećenja jetre, koja nije u stanju da obrađuje i eliminiše štetne materije iz našeg tela.

Bolest nekada nije praćena simptomima

Nealkoholna steatoza jetre se dijagnostikuje kada je više od 5 do 10 odsto hepatocita (ćelija jetre) infiltrirano mastima. Ova bolest nije posledica konzumacije alkohola. Bolest u nekim slučajevima i u uznapredovalim fazama nije praćena nikakvim simptomima i može tako „tinjati“ tokom niza godina u telu. Jetra nema receptore za bol, ali ukoliko dođe do bola to je signal da je bolest u poodmakloj fazi i da je potrebno što pre reagovati.

U većini slučajeva neke životne promene su od velike koristi u procesu izlečenja. Savetuje se ishrana zasnovana na zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, omega-3 masnim kiselinama, morskoj ribi, orašastim plodovima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.