STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Na ovaj način su je pravili u Jugoslaviji, a svaka DOMAĆICA je znala da se spremi
Štrudla sa makom, Foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

idealna poslastica

STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Na ovaj način su je pravili u Jugoslaviji, a svaka DOMAĆICA je znala da se spremi

Štrudla sa makom je jedna od najomiljenijih starinskih poslastica

Objavljeno:

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od testa, a onda filuje makom koji se kuva sa mlekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i posle nedeljnog ručka. Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i testenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Sastojci

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2,5 kašike šećera
  • 50 g putera

Za fil:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 300 ml mleka

Za premaz:

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Priprema:

U mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno testo podelite na 3 dela.

U šerpu sipajte mleko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomešali. Kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko.

Urolajte, pa poređajte u pleh obložen pek papirom.

Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.