1 GREŠKU KONSTANTNO PONAVLJATE KADA KUVATE ČAJ: Od sada ćete VODITI RAČUNA o OVOME
Čaj, Foto: Profimedia

korisno

1 GREŠKU KONSTANTNO PONAVLJATE KADA KUVATE ČAJ: Od sada ćete VODITI RAČUNA o OVOME

Razlog zašto je temperatura ključanja važna je taj što su neke vrste listova čaja delikatnije od drugih, kaže Kil Stjuart, jedan od samo 175 sertifikovanih specijalista za čaj u celom svetu

Objavljeno: 21:45h

Kada je reč o umetnosti pripremanja čaja, evo malo poznate istine: različite sorte čaja ne zahtevaju samo različito vreme kome čaju treba da odstoji, već i različite temperature vode.

Razlog zašto je temperatura ključanja važna je taj što su neke vrste listova čaja delikatnije od drugih, kaže Kil Stjuart, jedan od samo 175 sertifikovanih specijalista za čaj u celom svetu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

On objašnjava da kada je reč o dužini vremena koja je potrebna da čaj odstoji varira iz sličnog razloga - neke vrste čajeva imaju jači intenzitet ukusa od drugih. Ali, ako ostavite čaj da predugo odstoji u vodi, ukus će mu biti gorči.

- Ljudi često ostaviljaju vrećicu čaja u šolji dok ga piju misleći da ga to čini jačim i uvereni su da dobijaju više koristi, ali to zapravo nije tačno - kaže dijetetičar Neva Kočran.

Čaj
foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

I Stjuart i Kočran preporučuju kuvanje čaja koristeći infuzer ili vrećice. Oboje kažu da pomoću kuhinjskog termometra možete proveriti temperaturu vode.

Tako bi temperatura vode za biljni čaj trebalo da bude između 95 i 100 stepeni, a vrećicu ili infuzer sa listićima trebalo bi držati u vodi pet do 10 minuta.

Čaj
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Za pripremu crnog čaja optimalna temperatura vode kreće se od 90 do 95 stepeni, a listiće čaja u infuzeru trebalo bi držati od dva do pet minuta.

Zeleni čaj, Čaj
foto: Profimedia

Ukoliko, pak, volite zeleni čaj temperatura vode bi trebalo da se kreće od 70 do 90 stepeni, a vrećicu ili infuzer sa listićima trebalo bi držati od 60 do 90 sekundi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.