ZBOG OVE GREŠKE ČAJ SE PRETVARA U OBIČNU VODU: Tako ubijate sve DOBRO u njemu
Čaj, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

ZBOG OVE GREŠKE ČAJ SE PRETVARA U OBIČNU VODU: Tako ubijate sve DOBRO u njemu

Ovo posebno važi za čaj u kesicama, jer je bilje u njemu usitnjeno do te mkere da je već počelo da oksidiše. Zbog toga se gube zdrave hemikalije, a sa njima i ukus

Objavljeno: 16:21h

Bilo da pijete čaj od majčine dušice koji ima brojna blagotvorna dejstva na holesterol, pritisak, pa čak i raspoloženje, ili čaj od đumbira zbog stomačnih problema, najverovatnije ga ne ostavljate dovoljno dugo u vodi.

Pravilno "natapanje" biljnog čaja mora da traje 15 minuta, kaže travarka koja navodi da većina ljudi kesicu čaja prelije ključalom vodom, i izvadi već posle dva ili tri minuta. Travarka Kami Mekbrajt navodi da izbegavanje dužeg procesa infuzije čaja umanjuje njegovu nutritivnu vrednost.

"Nećete napraviti neku opasnu grešku ako kesicu izvadite posle par minuta, ali čaj neće osloboditi sve dragocene supstance i imaće slabiji ukus", navodi ona.

Ovo posebno važi za čaj u kesicama, jer je bilje u njemu usitnjeno do te mkere da je već počelo da oksidiše. Zbog toga se gube zdrave hemikalije, a sa njima i ukus.

"Čaj u kesicama manje je moćan zbog načina obrade i čuvanja. Ali većinu čajeva trebalo bi ostaviti 15 minuta kako bi se oslobodili polifenoli. Takođe je šolju čaja potrebno poklopiti tanjirićem jer neke od ovih materija mogu da ispare", rekla je ona.

Jedini izuzetak od ovih pravila su jaki crni čajevi, kojima bi na pakovanju trebalo da piše maksimalno vreme procesa infuzije. Pošto oni sadrže kofein, predugo natapanje može čaj učiniti prejakim.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.