OVAKO SE PRAVI CARIGRADSKI HLEB KOJEM U PROŠLOSTI NIJE BILO RAVNOG: Danas ne postoji nijedan SLIČAN NJEMU (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Przepiski

OBRATITE PAŽNJU

OVAKO SE PRAVI CARIGRADSKI HLEB KOJEM U PROŠLOSTI NIJE BILO RAVNOG: Danas ne postoji nijedan SLIČAN NJEMU (RECEPT)

Peći na srednje jakoj vatri. Pečen staviti ispod vlažne krpe da se prohladi

Objavljeno:

Najbolji hleb se u prošlosti pravio od takozvane sumješice, kombinacije pšeničnog brašna u kojem je zbog primitivne poljoprivrede i načina čuvanja i mlevenja žitarica uvek bilo primesa različitih žitarica, krupnog zrna, pa i pleve. Smatralo se da najbolji hleb ide na carski sto, a uz malo egzotičnih začina i semena predstavljao je praktično kolač. Stoga smo ovom zanimljivom hlebu dali ime carigradski, po najvećem i najbogatijem gradu srednjeg veka i sedištu prvog među hrišćanskim vladarima – vizantijskog cara.

Potrebno je

½ kilograma pšeničnog brašna, 250 g heljdinog brašna, 250 g ovsenog brašna, 200 g sirovog semena lana, 50 g kima, 50 g kardamoma, 1 kockica kvasca, 1 kašika meda, 1 kašika soli, mast

Priprema

Pomešajte brašna, dodajte kvasac, malo meda, posolite, dodajte semenke i začine i s mlakom vodom zamesite hleb srednje čvrstine. Pomazati crepulju ili pliću keramičku posudu i staviti hleb da lagano naraste. Hleb se može podeliti i u četiri jufke, koje se stave jedna pored druge, pa se tako peku. Peći na srednje jakoj vatri. Pečen staviti ispod vlažne krpe da se prohladi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.