OVO JELO JE OBOŽAVAO KRALJ MILUTIN, U SREDNJEM VEKU JE BILO NAJPOPULARNIJE: Nije imao konkurenciju na DVORU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Hrana i Vino

OBRATITE PAŽNJU

OVO JELO JE OBOŽAVAO KRALJ MILUTIN, U SREDNJEM VEKU JE BILO NAJPOPULARNIJE: Nije imao konkurenciju na DVORU

Pečenu ribu prebacite na tanjir za serviranje, a u masnoći u kojoj se pekla propržite „sos“ uz dodavanje vina, sirćeta i hlebnih mrvica da se dobije srednje gust „biber“

Objavljeno:

Pojam preuzet iz Metohitovog opisa gozbe na dvoru kralja Milutina krajem 13. veka. Naime, krupna riba s Dunava izuzetno je cenjena i vrlo skupa na carigradskim pijacama, a izaslanik vizantijskog cara divi se činjenici da je na trpezi srpskog kralja ima u izobilju.

Potrebno je

Veći šaran ili smuđ, krupna so, mast, 1 cela glavica belog luka, 1 kašika bibera u zrnu, šaka svežeg bosiljka, ½ čaše belog vina i ½ čašice vinskog sirćeta, šaka suvih vrganja, šaka prezli

Priprema

Ribu očistite, premažite mašću, posolite, pa stavite u keramički sud i ispecite. Dok se riba peče, u kamenom avanu usitnite biber, sveže začinsko bilje, beli luk i pečurke da dobijete masu sličnu kao za pesto. Pečenu ribu prebacite na tanjir za serviranje, a u masnoći u kojoj se pekla propržite „sos“ uz dodavanje vina, sirćeta i hlebnih mrvica da se dobije srednje gust „biber“. Ribu prelijte sosom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.