POSNA SARMA SA ORASIMA, BOLJA OD KLASIČNE: Toliko je UKUSNA da će gostima odmah poći VODA NA USTA
Posna sarma, Foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

NJAMI

POSNA SARMA SA ORASIMA, BOLJA OD KLASIČNE: Toliko je UKUSNA da će gostima odmah poći VODA NA USTA

Ovo je recept od kojeg će vam poteći voda na usta.

Objavljeno:

Potrebno je:

veća glavica kiselog kupusa

3 glavice crnog luka i struk praziluka

200 grama pirinča

2 šargarepe

crvena mlevena paprika

biber

so

šolja mlevenih oraha (mogu i seckani)

lovorov list

kašika brašna

čaša ulja

Priprema: odvojiti listove na glavici kupusa i ukloniti žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, oprati ga u hladnoj vodi.

Crni luk i praziluk očistiti i sitno iseckati. šargarepu očistiti, narendati i zajedno sa lukom propržiti na polovini predviđene količine ulja. Posoliti, dodati opran pirinač i još kratko pržiti. Dodati pola kašičice crvene sitne paprike i biber, promešati i skloniti sa vatre. Kad se fil prohladi dodati mlevene orahe i izmešati.

Posna sarma
foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Na svaki list kupusa stavljati kašiku nadeva i uvijati sarme. Na dno šerpe sa debljim dnom sipati malo ulja, staviti sitno iseckan kupus, pa odozgo poređati sarme. Između sarmi ubaciti tri lista lovora.

Sarme naliti toplom vodom, da ogreznu i kuvati poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša (otprilike sat i po). Po potrebi, u toku kuvanja dolivati po malo tople vode.

U tiganju zagrejati ostatak ulja, dodati brašno, propržiti ga da blago porumeni pa dodati crvenu mlevenu papriku. Preliti sarme zaprškom i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.

Sarma se može poslužiti i topla i hladna.

Napomena: zaprška nije obavezna. Sarma će biti još ukusnija ako se pred kraj kuvanja stavi u zagrejanu pećnicu i zapeče, da dobije rumenu boju.

Sarma ne mora da se kuva, može da se stavi nakon pripreme odmah u zagrejanu pećnicu i da se peče dok voda skoro potupno ne uvri. U prvo vreme sarmu peći na jačoj temperaturi, a zatim smanjiti na umerenu, da se krčka. Ukoliko u toku pečenja uvri voda, doliti još malo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.