PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO DA SVINJSKO PEČENJE ISPADNE SAVRŠENO: Morate da DODATE 1 sastojak, a evo i KADA
Pečenje, Foto: Espreso.co.rs

njami

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO DA SVINJSKO PEČENJE ISPADNE SAVRŠENO: Morate da DODATE 1 sastojak, a evo i KADA

Profesionalni kuvari su otkrili cake kako da vam ispadne kao u restoranu

Objavljeno: 09:46h

Sezona slava je krenula, a mnogi domaćini kolju svinju ili jagnje.

Praznici su polako krenuli, a znamo da je pečenje jedno od omiljenih jela na slavskoj trpezi.

Profesionalni kuvari su otkrili cake kako da vam ispadne kao u restoranu.

Ovaj recept će zapamtiti sve domaćice.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/MirzaNikšić

Ukusno svinjsko meso jedno je omiljenih prazničnih jela, ali mnogi muku muče s postizanjem sočnog mesa u kombinaciji sa savršeno hrskavom koricom. Kako biste ove godine svoje najmilije oduševili nikad ukusnijom prasetinom, u nastavku donosimo provereno dobar recept, ali i tri saveta stručnjaka za pečenje bez mane.

U nastavku donosimo provereno dobar recept za najfinije novogodišnje praseće pečenje o kojem će vaši ukućani i gosti pričati sve do iduće Nove godine.

Sastojci:

Pečenje
foto: Filip Plavčić

1 kg prasetine

so

svinjska mast

pivo

luk

beli luk

lovorov list

Postupak:

Meso prebrišite kuhinjskim ubrusom sa svih strana, dobro posolite i ostavite da odstoji preko noći. Pre pečenja, izvadite meso iz frižidera, ponovo ga prebrišite kako biste uklonili suvišnu vlagu i pustite ga da ‘odmori’ barem sat vremena kako bi postigao sobnu temperaturu.

Zagrejte rernu na 220°C. Kožu zasecite nožem dubine otprilike tri milimetra dubine na nekoliko mesta kako bi masnoća mogla da izađe kroz površinu. Tako će i kožica biti savršeno hrskava.

Pečenje
foto: Espreso.co.rs

Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Meso ponovo premažite svinjskom mašću, prelijte s malo vode i vratite u rernu pokriveno. Pecite otprilike sat vremena po kilogramu mesa, na temperaturi 180-200°C, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Ako želite pečenju da date aromu, dodaje na četvrtine naseckan crni luk, lovorov list i nekoliko čena belog luka. Meso svakih pola sata do 45 minuta proverite i nalijte po potrebi dodatnom količinom vode. Zalivajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje.

Pečenje
foto: Marina Lopičić

Pred kraj pečenja, po želji, jednom ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu zbog pečenja u pokrivenoj posudi ostati sočna i mekana.

Meso izvadite i držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da možete da ga isečete, a preostalu masnoću iskoristite da začinite mlince, pirinač ili na njoj ispecite krompire.

Prema pisanju Serious Eatsa, profesionalni kuvari ističu da je svinjetinu važno posoliti veče pre nego što ćete je peći i pustiti da odstoji u frižideru. Ako to uradite odmah pre prečenja, korica neće biti hrskava ni meso dovoljno slano.

pečenje
foto: Filip Plavčić

Druga stvar koju bi trebalo uraditi je da izvadite meso iz frižidera pre pečenja i pustite ga da ‘odmori’ na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Kako biste bili sigurni da meso neće biti vlažno, prebrišite ga ubrusom pre stavljanja u rernu.

Želite li da postignete savršeno hrskavu koricu u kombinaciji s mekim i sočnim mesom, stručnjaci savetuju da kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra kako bi masnoća mogla da izađe kroz površinu.

(Espreso/Serious Eats)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.