MUŠKA ILI ŽENSKA: Ovaj trik će vam pomoći da otkrijete koja PAPRIKA je dobra za SALATU, a koja za AJVAR!
Paprika, Ilustarcija, Foto: Emilija Jovanović

korisno

MUŠKA ILI ŽENSKA: Ovaj trik će vam pomoći da otkrijete koja PAPRIKA je dobra za SALATU, a koja za AJVAR!

Iako paprike nemaju ženski i muški pol, neki ih upravo tako dele

Objavljeno:

Sigurno vam se dogodilo barem jednom: napravili ste salatu s komadićima sveže paprike, pojeli jedan zalogaj i shvatili da ukus nije dobar. Možda ste pomislili da vam je prodavac povrća podvalio loš plod ili ste za lošu salatu okrivili pogrešan dresing. Ali verovatno niste ni pomislili da ste upotrebili pogrešnu, odnosno mušku papriku.

Iako paprike nemaju ženski i muški pol, neki ih upravo tako dele. Uz to tvrde da je jedna vrsta zgodnija za termičku obradu, dok je druga ukusnija kad se jede sirova.

Uzmite u ruke crvenu, žutu ili zelenu papriku i pogledajte ih s donje strane. Šta vidite?

Paprika
foto: RINA

Takozvane muške paprike s donje strane imaju tri ispupčenja što bi odmah trebalo da vam ukaže na to da je ta vrsta paprike namenjena za termičku obradu. “Ženska” paprika ima pak četiri ispupčenja i trebalo bi da se jede sirova. Ona ima slađi ukus pa je slobodno dodajte salatama, sendvičima ili je isecite i samostalno jedite uz omiljeni sos i namaz.

Stručnjaci se, naravno, ne slažu s ovakvom podelom, a celu priču nazivaju urbanom legendom. Isti će ustvrditi da paprike mogu da imaju od dva do pet ispupčenja sa zadnje strane, a ta brojka nema nikakve veze sa slatkoćom ili gorčinom paprike. Naprotiv, ukus ploda zavisi od kvaliteta tla, meteoroloških prilika tokom dozrevanja povrća, ali i od toga koliko je dugo paprika bila na stabljici.

(Espreso/Punkufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.