ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo šta je zdravije, TUNJEVINA ILI SARDINA
Tunjevina i sardina, Foto: Profimedia

oprez

ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo šta je zdravije, TUNJEVINA ILI SARDINA

Sada dobro obratite pažnju kako ih unosite, jer postoje stvari koje o njima ne znate

Objavljeno: 09:29h

Poznato je da svi vole da jedu ribu, pogotovo u vreme posta i slava.

Ali često se desi da kada vam ponestane ideja za doručak da uzmete sardinu ili tunjevinu.

Sada dobro obratite pažnju kako ih unosite, jer postoje stvari koje o njima ne znate.

1 / 5 Foto: Profimedia

Međutim, nisu sve vrste ribe jednako zdrave, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korišćenja u ishrani.

Riba je izuzetno zdrava namirnica, pre svega zbog velikog procenta proteina ali i omega-3 masnih kiselina.

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervisana riba i da s njom ne možemo da pogrešimo. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina.. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti.

Sardina
foto: Profimedia

Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tuni može naći. U nekim kompanijama u svetu počeli su čak da vrše proveru procenta žive pre nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvek retkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija. Nije osnov samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro proveriti poreklo sadržaja konzerve kad god je to moguće. Najzagađenija je tuna ulovljena u Severnoj Americi i Evropi , a najmanje ona iz Severozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Sardina
foto: Profimedia

Ipak, suština leži u mestu ribe u lancu ishrane - sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljudsku ishranu. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija - tuna - ukusnija, probajte da sardinu poprskate sa malo limunovog soka i pospete peršunom, sigurni smo da ćete promeniti mišljenje.

Na kraju, vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju maksimalno dve konzerve tunjevine nedeljno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih služite uz neslane namirnice.

(Espreso/Lepa i Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.