SRBI OBOŽAVAJU DA JEDU I DIMLJENU I BARENU SLANINU: Konačno OTKRIVENO koja je ZDRAVIJA, mnogi će OSTATI U ČUDU
Slanina, Foto: Profimedia

savet

SRBI OBOŽAVAJU DA JEDU I DIMLJENU I BARENU SLANINU: Konačno OTKRIVENO koja je ZDRAVIJA, mnogi će OSTATI U ČUDU

Bez obzira da li više volite dimljenu ili barenu na neke stvari morate da obratite pažnju

Objavljeno: 10:53h

Kod nas se slanina redovno jede, kako za doručak tako se dodaje bilo kom ručku.

Bez obzira da li više volite dimljenu ili barenu na neke stvari morate da obratite pažnju.

Važno je da znate kako utiče na organizam.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Slobodan Zivkov

Nekako je vremenom slaninica svrstana u "lošu" hranu, ali prema rečima stručnjaka, nije baš sasvim tako, jer ova namirnica ima i loših, ali i dobrih strana.

Lekari su saglasni, zahvaljujući brojnim sastojcima, ova poprilično masna hrana zapravo pozitivno deluje na naš organizam, naravno, ukoliko se uzima umereno.

Naučnici i lekari kažu da je optimalno da pojedete 20-30 grama slanine dnevno, ne više. Tako ćete podići energiju, opskrbiti telo vitaminima i drugim korisnim hranljivim materijama.

Slanina
foto: Men's Health print

Unosite dosta soli

Slanina sadrži dosta soli, što ne znači da ne treba uopšte da je jedete, već da to imate na umu, kako biste obratili pažnju i na količinu. U četiri nešto deblja parčića slanine nalazi se, u proseku, oko 880 miligrama natrijuma, što je oko 40 odsto preporučenog dnevnog unosa za odrasle.

Unećete vitamine i minerale

Slanina nije samo mast, kako mnogi misle. Ona, zapravo, sadrži i pristojnu količinu vitamina i minerala, i ako je deo dobro izbalansirane ishrane, pomoći će vam da unesete potrebne nutrijente.

Slaninica je, kao i mnogi mesni proizvodi, dobar izvor vitamina B, koji su važni za funkcionisanje ćelija i pomažu da se hrana pretvori u energiju.

Slanina
foto: Printscreen/TikTok/rightguysreview

Pazite na zasićene masti

Kada pojedete četiri deblje rezana parčića slanine, unećete oko osam grama zasićenih masti, što je otprilike 40 odsto preporučene dnevne doze.S druge strane, slanina sadrži i zdravije masti – oko polovine su mononezasićene masti, a polovina od toga dolazi iz oleinske kiseline, koja je dobra za srce. Još 10 odsto masti u slanini su polinezasićene masti, koje uključuju omega-3 masne kiseline.

Nedavno su naučnici otkrili da dimljena slanina zadržava sve korisne supstance svinjskog mesa. Odnosno, čak i nakon toplotne obrade, nutrijenti se uopšte ne gube. Takođe, nakon dimljenja se ne menja ni količina kalorija - 700-740 kcal na 100 g.

Slanina
foto: Printscreen/TikTok/rightguysreview

S druge strane, u barenoj takođe nema nekih većih izmena u sastavu nakon termiške obrade. Razlika je što je ova slanina obično masnija, jer se takvo meso bira za ovu vrstu obrade. U tom smislu, barena može biti štetnija, kažu lekari i napominju da zapravo najveći problem, a koji važi za sve prerađevine, jesu nitrati, odnosno pojačivači ukusa koji se dodaju namirnicama.

(Espreso/Alo/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.