KARDIOLOZI UPOZORILI DA OVO VOĆE UNIŠTAVA SRCE! Puno je vitamina i UKUSNO, ali u ovom slučaju ga IZBEGAVAJTE
Foto: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo

OBRATITE PAŽNJU

KARDIOLOZI UPOZORILI DA OVO VOĆE UNIŠTAVA SRCE! Puno je vitamina i UKUSNO, ali u ovom slučaju ga IZBEGAVAJTE

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće

Objavljeno:

Srčani udar (infarkt miokarda) je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Srčani udar je poslednja faza i samo jedan od oblika u razvoju koronarne bolesti (ishemijska bolest srca). Koronarna bolest se može manifestovati i kao stabila angina pectoris, nestabilna angina, vazospastična angina i asimtomatska ishemija miokarda.

Srčani udar može biti i prva manifestacija koronarne bolesti i u našoj državi je i dalje vodeći uzrok umiranja u opštoj populaciji. Dok se u celom razvijenom svetu učestalost infarkta miokarda smanjuje, u našoj zemlji raste i u Evropi je veća učestalost infarkta samo u Rusiji.

Srčani udar (infarkt miokarda) nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz koronarne arterije koje snabdevaju srčani mišić kiseonikom i hranjivim materijama, zbog čega u ograničenom delu mišićnog srčanog zida dolazi do odumiranja, tj. propadanja ćelija. Zbog smanjenja aktivne srčane mase srce više ne može normalno da pumpa krv, što za posledicu može imati trenutni prestanak rada srca. Nedovoljan protok ili prekid protoka kroz koronarne arterije najčešće nastaje zbog začepljenja arterija krvnim ugruškom, koji se vremenom postupno stvara na podlozi krvnog suda oštećenog aterosklerozom. Aterosklerotski plakovi sužavaju promer krvnog suda, stvarajući podlogu na kojoj se lako formira krvni ugrušak koji tako još više sužava krvni sud.

deda, Srčani udar
foto: Profimedia

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.

Britanski lekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi preterana količina.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo

Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.