SRBI SU ODUVEK VOLELI DA JEDU OVU PRAVU POPARU PO STAROM RECEPTU! Ovo je recept za ORIGNIALNI OBROK, topla i ukusna
Popara, Foto: Printscreen/Youtube/ ŠtaDaJedem?

toplo jelo za kišne dane

SRBI SU ODUVEK VOLELI DA JEDU OVU PRAVU POPARU PO STAROM RECEPTU! Ovo je recept za ORIGNIALNI OBROK, topla i ukusna

Popara se može jesti i u kombinaciji sa drugim jelima. Jako je lepa kombinacija popare i mesa isprženog u tiganju ili pak, popare i isprženih jaja na oku. Od napitaka, uz poparu dobro paše mleko ili jogurt

Objavljeno:

U kući imate samo stari hleb, niste u mogućnosti da kupite svež, niti da umesite domaću pogaču, jer niste nabavili dovoljno pšeničnog brašna, a gladni ste i voleli biste pojesti nešto toplo, slasno i ukusno za večeru.

Predlažemo da napravite poparu.

Kako se pravi domaća starinska popara?

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obed koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite prigotoviti. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati.

Kada procenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Popara
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.

Dodajte u smesu izlomljeni sir.

Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Sklonite lonac sa jelom sa ringle.

Isključite šporet.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Popara
foto: Youtube printscreen

Želimo vam prijatan i ugodan obrok!

Neophodne stvari:

šporet, lonac ili šerpa, kašika za mešanje, stari suvi hleb, maslac ili margarin, sir, voda

Saveti

Popara se može jesti i u kombinaciji sa drugim jelima. Jako je lepa kombinacija popare i mesa isprženog u tiganju ili pak, popare i isprženih jaja na oku. Od napitaka, uz poparu dobro paše mleko ili jogurt.

Stvrdnuti ostaci popare po zidovima lonca, viljuškama i tanjirima se jako teško peru. S toga, savetujemo da odmah, po serviranju u lonac u kome se pravila popara sipate vodu i tako sprečite stvrdnjavanje. Pribor za obed, nakon korišćenja potopite u vodu. Tako ćete sebe poštedeti muka prilikom pranja sudova koji su ostali nakon obeda u kome je glavni junak bila popara.

Popara
foto: Printscreen/Youtube/SVET KUHINJE - KITCHEN WORLD

Upozorenja

Popara nije ukusna kad se ohladi. Jedite je toplu.

Nije preporučljivo podgrevati je. Kada se napravi mora se odmah nakon pripreme i konzumirati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.