ZAPIŠITE
DAN U JUGI NIJE MOGAO DA SE ZAMISLI BEZ OVOG KOLAĆA: U njemu su se svi DAVILI, a RECEPT je SKROZ ZABORAVLJEN
Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama
SASTOJCI:
Za testo:
250 g masti
2 žumanceta
1 belance
4-5 kašika šećera
1 šoljica jogurta
1 prašak za pecivo
400 g brašna
Za fil:
1 kg jabuka
2-3 kašike šećera
3-4 kašike griza
1 kesica cimeta
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
Isprobajte starinski recept iskusnih jugoslovenskih domaćica za lenju pitu sa jabukama.
Lenja pita je starinska poslastica koju su spremale mnoge domaćice u staroj Jugoslaviji, a popularna je i dan danas.
Napravi se testo koje se nafiluje jabukama i orasima i onda se kolač ispeče. Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama.
PRIPREMA:
U mast dodajte šećer i dobro umutete. Zatim dodajte žumanca i belance i mutite dok se sve ne sjedini.
Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo (pola količine), a onda i mleko. Dobro umesiti i dodajte ostatak brašna.
Testo ne sme da se lepi, pa ako je potrebno dodajte još brašna. Jabuke oljuštite i narendajte, pa prodinstajte.
Kada omekšaju i malo puste vodu dodajte griz, orahe, cimet, vanilu i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite oklagijom i stavite u pleh. Lepo pritisnite rukom da sve bude jednako, pa sipajte fil od jabuka i lepo rasporedite.
Preko stavite u drugu razvučenu koru, a ako se malo raspadne samo rukama lepo složite da pokrijete ceo fil. Pecite na 180°C oko 45 minuta.
Ako želite pospite šećerom u prahu.
(Espreso/Receptizasve.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!