OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA BEČKU ŠNICLU: U Austriji se sprema samo od 1 VRSTE MESA, domaćice zapišite ŠTO PRE
Bečka šnicla, Foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

za ručak

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA BEČKU ŠNICLU: U Austriji se sprema samo od 1 VRSTE MESA, domaćice zapišite ŠTO PRE

Bečka šnicla, kao i Karađoreva su specijaliteti koji se često naručuju u restoranu

Objavljeno: 20:58h

Kod kuće napravite bečku šniclu, vrhunski specijalitet bolje nego u restoranu.

Bečka šnicla, kao i Karađoreva su specijaliteti koji se često naručuju u restoranu. U nastavku teksta možete da pročitate kako da napravite tradicionalno austrijsko jelo kod kuće.

Postoji nekoliko legendi koje govore o tome kako je nastao ovaj recept, a jedna kaže da je zlatna boja čuvene šnicle simbol vremena kada su na dvorovima hranu ukrašavili listićima zlata.

Sam naziv šnicla – “schnitzel”, se koristi kao termin za istanjen komad mesa i dolazi iz nemačke i austrijske kuhinje, a najčešće se vezuje za bečku šniclu. Ipak i mnoge druge zemlje imaju slične specijalitete. Od Kanade, Evrope, Afrike i Austrilije, slični recepti su popularni, razlika je u količini poha i punjenju mesa. Za originalnu bečku šniclu se koristi mekana teletina.

Bečka šnicla
foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

U Austriji i Nemačkoj je ovaj sastojak čak regulisan zakonom. U pripremi se istanjeno meso prvo umače u brašno, pa u umućena jaja, pa na kraju u prezle, a potom se prži u dosta ulja.

Klasična šnicla se služi uz parče limuna i pomfrit, krompir sa peršunom ili salatu sa krompirom. Meso možete da prilagodite, pa je tako dozvoljeno da je pravite od teletine, svinjetine ili piletine.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

Da bi šnicla bila zaista tanka i ujednačena, što osigurava da će se ravnomerno skuvati, važno je da se pre pripreme dobro izlupa. Kako se ne bi upropastila struktura mesa, šniclu postaviti između dve deblje folije i onda je lupati. Tankoća omogućava da se i meso i poh kuvaju istom brzinom.

Sastojci:

500 g svinjskog mesa (bez kostiju)

1 kašičica slatke paprike

3 jajeta

3-5 kašika brašna

Bečka šnicla
foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

7-9 kašika prezli

Za sos:

2 kašike jogurta

1 kašika majoneza

3 čena belog luka

2 krastavca

Bečka šnicla
foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

20 g mirođije

Priprema: Šnicle stavite u kesu za zamrzivač i dobro ih izlupajte čekićem za meso, da budu što tanje. Posolite ih, pobiberite i pospite slatkom paprikom sa obe strane. U jednu posudu sipajte brašno, u drugu prezle, a u trećoj umutite jaja koja ste začinili. Meso uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, a onda i u prezle. U tiganju zagrejte veću količinu ulja i ispržite šnicle po 6 minuta sa svake strane. Jogurt, majonez, rendani krastavac (koji ste prezhodno ocedili), mleveni beli luk i mirođiju pomešajte u posudi i služite sa šniclama.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.