DOKTORKA OTKRILA KAKO UGROŽAVATE ORGANIZAM SA KUVANJEM PASULJA: Nikako ga ne POTAPAJTE U VODU, već U OVO
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

poslušajte

DOKTORKA OTKRILA KAKO UGROŽAVATE ORGANIZAM SA KUVANJEM PASULJA: Nikako ga ne POTAPAJTE U VODU, već U OVO

Važno je da znate kako on utiče na organizam

Objavljeno: 17:57h

U Srbiji je pasulj jedno od tradicionalnih jela.

Domaćice ga redovno spremaju, a nema osobe koja ne voli da ga jede.

Važno je da znate kako on utiče na organizam.

Doktorka je detaljno objasnila kako utiče na zdravlje.

1 / 4 Foto: RINA

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Kako se osloboditi fitinske kiseline

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva dugo vremena.

Pirinač
foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati.... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Enfokrinološkinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se "problematične" namirnice potope u surutku. Takođe, prilikom klijanjea pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše "izbaciti" fitinska kiselina.

(Espreso/Alo/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.