RECEPT ZA JEVREJSKI PASULJ: Jelo koje je Frojd OBOŽAVAO, a u njega je stavljao i TAJNI sastojak
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty

SAVRŠENO

RECEPT ZA JEVREJSKI PASULJ: Jelo koje je Frojd OBOŽAVAO, a u njega je stavljao i TAJNI sastojak

Frojd je svakog vikenda išao u potragu za pečurkama u šumu oko Beča, sa svojom decom i to obučeni u tradicionalnu austrijsku odeću

Objavljeno:

U mladosti, Sigmund Frojd je uživao u mnogim tradicionalnim jevrejskim jelima, uključujući halu, ribu gefilte, i iznad svega, čolent, gulaš od pasulja koji se tradicionalno služio subotom. Čolent je jevrejska verzija pečenog pasulja, neka vrsta francuskog kasuleta.

Frojd je svakog vikenda išao u potragu za pečurkama u šumu oko Beča, sa svojom decom i to obučeni u tradicionalnu austrijsku odeću. Tajni sastojak porodice Frojd za čuveni čolent bili su upravo sušeni vrganji.

Sigmund Frojd
Sigmund Frojdfoto: Profimedia

Sigmund FrojdDanas ljudi imaju širok izbor tajnih sastojaka za čolent, počevši od koka-kole i piva, preko kečapa... ali to sve iskreno malo kvari ukus tradicionalnog jela. Ono što je bitno da se doda su čolent kugle, nešto kao naše knedle, koje se prave od brašna, slatke paprike i ulja.

Sastojci:

250 g belog pasulja

250 g šarenog pasulja

100 g bisernog ječma

3 kašike masti (ili maslinovog ulja)

500 g suvog mesa po izboru

2 crna luka

1 glavica belog luka

2 kašike paadajz pirea

4 kašike dimljene slatke paprike

1 kašičica bibera

1 kašika tucane paprike

1 l pilećeg temeljca (ili vode)

par sušenih vrganja

malo dimljene piletine ili sveže (ne mora)

1 čolent kugla

4-5 srednjih krompira

5 jaja

250 g šampinjona

so

Za čolent kuglu:

4 kašike vode

4 kašike ulja

1/8 kašičice bibera

1/4 kašičice soli (bez joda)

2 kašičice slatke paprike

3/4 do 1 šolje brašna (ili koliko je potrebno)

Priprema:

Veče pre pripreme jela operite pasulj i ječam, a onda potopite u 1,5 l vode. Sutradan zagrejte rernu na 120°C. U velikoj posudi istopite mast i propržite seckan crni luk sa prostohvatom soli.

Očistite čenove belog luka i sitno iseckajte ili sameljite, pa dodajte da se proprži sa crnim lukom. Zatim dodajte i paradajz pire i mešajte nekoliko minuta, dok malo ne potamni. Pobiberite i pospite začinsku papriku (2 kašike). Promešajte odmah i postepeno dodajte bujon. Nastavite da mešate jer ne sme da bude grudvica.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Dodajte pasulj i ječam, kao i vodu u kojoj je stajao i kuvajte dok ne krene da vri. Zatim dodajte i suvo meso, krompir koji ste isekli i oljuštili, kao i sušene vranje i dimljenu piletinu. Promešajte i ostavite da proključa. Po potrebi dodajte još vode da sve pokrije. Posolite i pobiberite.

Na vrh stavite sirova jaja u ljusci (koja ste oprali), zajedno sa čolent kuglama, kao i seckanim pečurkama. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni najmanje 6 sati na 120°C ili 3 sata na 150°C, a zatim preko noći najmanje 10 do 15 sati na 95°C. Ako ste u žurbi možete da pečete samo 3 sata na 150°C, ali jelo neće biti pravog ukusa. Ako mislite da treba više vode, dodajte malo, ali ne više od 1/2 šolje odjednom.

Kada budete spremni za posluživanje, isecite meso i čolent kugle. Započnite obrok sa oljuštenim i isečenim jajima. (Ako je moguće, krupno iseckajte jaja i poslužite sa isečenim crnim lukom, pa sve pokapajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite). Poslužite stavljajući meso i čolent kugle na pasulj i krompir.

Za čolent kuglu: Pomešajte vodu, ulje, biber, so, slatku papriki i brašno. Formirajte mekano testo i oblikujte kuglu i dodajte u čolent kada bude vreme.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.