OVAKO ITALIJANI MESE HLEB: Recept je ORIGINALAN, a sve sastojke VEĆ IMATE kod kuće (VIDEO)
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Przepiski

recept

OVAKO ITALIJANI MESE HLEB: Recept je ORIGINALAN, a sve sastojke VEĆ IMATE kod kuće (VIDEO)

Napravite ćabatu poput pravih italijana.

Objavljeno:

Ćabata je italijanski beli hleb napravljen od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja, koji je 1982. godine napravio pekar u Adriji, pokrajina Rovigo, Veneto, Italija, kao odgovor na popularnost francuskog hleba - bageta. Ćabata se pravi od jakog brašna i koristi mnogo vlažnije testo od tradicionalnog francuskog hleba.

Mnogi regioni imaju svoje varijacije originalnog recepta ili hleba koji veoma podseća na ćabatu i koji je postao prihvaćen kao vrsta ćabate. Iz oblasti koja obuhvata jezero Komo ima hrskavu koru, donekle meku, poroznu teksturu i lagana je na dodir. Varijanta koja se nalazi u Toskani i Umbriji varira od hleba koji ima čvrstu koru do hleba koji ima oštriju koru i otvoreniju teksturu, a u Rimu se često začinjava majoranom.

Sastojci:

320 ml vode (hladne)

1 kašičica šećera

3/4 kašike pivskog kvasca

400 g brašna

pola kašike soli

Priprema:

U manju posudu dodajte vodu, šećer i kvasac i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore. U drugu posudu dodajte brašno i sipajte prethodno pripremljenu mešavinu kvasca i promešajte. Dodajte so i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Formirajte meko testo i stavite ga u posudu podmazanu maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim preklopite testo i pokrijte ga još 30 minuta. Ponovite postupak još dva puta. Na kraju na posudu stavite poklopac i ostavite da udvostruči zapreminu. Podeliti testo i formirati dve vekne i ostaviti da odstoje 15 minuta. Pecite u rerni na 250°C 10 minuta, a zatim na 220°C 20/25 minuta.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.