OVA BILJKA JE POZNATA KAO "ZIMSKA RUŽA": Cvetaće i do PRVOG MRAZA ako je ODRŽAVATE na 1 NAČIN
Foto: Printscreen/Youtube/SNOVI, KUĆA, DOM

cveće

OVA BILJKA JE POZNATA KAO "ZIMSKA RUŽA": Cvetaće i do PRVOG MRAZA ako je ODRŽAVATE na 1 NAČIN

Melisa Štraus, stručnjak za baštovanstvo, podelila je svoje najbolje savete koje bi trebalo primeniti tokom sezone cvetanja

Objavljeno: 20:26h

Najbolji saveti koje bi trebalo primeniti tokom sezone cvetanja.

Kamelije su omiljeno jesenje cveće svih baštovana, a stručnjak za baštu je podelio kako da ovo cveće cveta do prvog mraza.

Kamelije su zaslužile nadimak "zimske ruže" i to sa dobrim razlogom. Ove divne zimzelene biljke dolaze u mnogim oblicima i veličinama i proizvode neke od najlepših cvetova koje hladna sezona može da ponudi. Bez obzira na to da li planirate da uzgajate kamelije ili ih već imate u svojoj bašti, potrebno je nekoliko ključnih koraka da bi najbolje izgledale i cvetale.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Ako lepo uspevaju tamo gde su zasađene, potrebno im je samo malo pažnje dvaput, možda tri puta godišnje, piše "Express.co".

Melisa Štraus, stručnjak za baštovanstvo, podelila je svoje najbolje savete koje bi trebalo primeniti tokom sezone cvetanja.

Bez đubriva

Kamelije treba đubriti samo dva-tri puta godišnje. Prvi put bi trebalo da to bude u proleće, kako bi se podstakli novi pupoljci. Zatim ponovo početkom leta da bi se podržao novi rast.

Treća primena se može desiti u kasno leto ili veoma ranu jesen, ali stručnjak je upozorila da bi baštovani trebalo da pokušaju da to izbegnu osim ako ne izgleda kao da je biljci potreban podsticaj.

Đubrenje u jesen treba ograničiti jer to izaziva novi rast koji je nežniji i podložniji mrazu.

Turski karanfil, Cveće
foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Melisa je objasnila:

- Kamelije će cvetati bez đubrenja. Pravilno tempirano, đubrenje je korisno za njihovu proizvodnju cveća, ali loše vreme može dovesti do novog oštećenja rasta.

Vodite računa o vremenu orezivanja

Kao i većina cvetnih biljaka, kamelije imaju koristi od orezivanja. To im pomaže da usmere hranljive materije u cveće koje tek treba da procveta tako što orezuje istrošene cvetove. Mnoge sorte kamelija formiraju više od jednog pupoljka po grani.

Ekspert za baštovanstvo je rekla:

Turski karanfil, Cveće
foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

- Ne preskačite orezivanje jer se time uklanja istrošeno cveće, tako da okolni pupoljci dobijaju veću izloženosti i hranljive materije i veća je verovatnoća da će procvetati". Umesto da orežete istrošene cvetove pomoću alata, ovo je najbolje uraditi nežno i ručno.

Veoma pažljivo uvijte istrošeni cvet dok se ne olabavi. Ne povlačite previše jer to može oštetiti novi rast i sve pupoljke koji su uvučeni iza istrošenih cvetova.

Melisa je dodala da za kamelije za koje očekujete da će cvetati sledeće godine, najbolje vreme za orezivanje je odmah nakon što završe cvetanje.

- Ovo će omogućiti maksimalno vreme za razvoj pupoljaka. Ako orezujete u jesen, orezaćete te pupoljke.

Turski karanfil, Cveće
foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Obezbedite dovoljno vode

Kamelijama nije potrebno mnogo vode, ali kada su tek zasađene, treba ih zaliti jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od padavina i doba godine.

U jesen treba da zalivate tek zasađenu biljku jednom svake nedelje ili svake dve. Ako je sadite u proleće, jednom nedeljno je bolja opcija.

Odraslim kamelijama je potrebno vrlo malo dodatnog zalivanja, osim u vremenima veoma oskudnih padavina.

Kada cvetaju, zrelim biljkama je potrebno oko centimetar vode nedeljno. Ako nema padavina, dobro ih zalijte jednom nedeljno.

(Espreso/Express.co)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media