njam njam
OVAKO HRVATI PRAVE SARMU: Bez ove NAMIRNICE ne mogu da je ZAMISLE, domaćice PROCENITE da li je UKUSNIJA (RECEPT)
Probajte
Spremite sarmu na hrvatski način.
Sastojci za hrvatsku rarmu
Ovo su sastojci
1 kg mlevenog mesa ( pola govedine, pola svinjskog mesa, ali na vama je koje meso preferirate)
1 veći crni luk
2 čena belog luka
mala količina soli
malo vegete
malo bibera
1 jaje
oko 50g pirinča
malo svežeg peršuna
Dodatni sastojci za fazu kuvanja
dva ili tri komada dimljenog mesa
1 veća ukiseljena glavica kupusa (kiseli kupus)
2 kašike umaka od paradajza
Sastojci za zapršku
Ulje
2 kašike brašna
malo slatke paprike.
Kako napraviti mešavinu mesa za hrvatske sarme?
Uzmite dimljeno meso i kuvajte ga u vodi nekoliko minuta. Kad voda prokuva skinite je s ringle.
Zatim uzmite oko 1 kg mešanog mlevenog mesa i začinite ga solju, biberom i malo mešavine vegete
Isecite jedan luk, dva bela češnjaka i malo svežeg peruina na sitne komade i dodajte u smesu. Zatim u smesu dodajte 50gr pirinča. Operite pirinač pre, ali nemojte je kuvati. Pretpostavlja se da je sirova u smesi i da se kvha tek kasnije kad Sarmu stavite u posudu za kuvanje.
Na kraju dodajte jedno jaje da se smesa spoji.
Uzmite jednu veću ukiseljenu glavicu kupusa i isecite koren. Zatim odvojite 15-ak listova od glave. Pokušajte ih držati cele koliko god možete jer će vam biti potrebni za punjenje.
Operite listove kako sarma ne bi bila kisela.
Zatim uzmite prvi list. Filujte deo stabljike kako bi list postao tanak (list mora ostati čitav).
Stavite list kupusa na dlan. Zatim stavite malu količinu mešavine mesa unutra. To je otprilike 1/15 od celog iznosa. Zatim smotajte sarmu. Da bi se meso tokom kuvanja slepilo, dobro ga uvucite.
Kuvanje hrvatske sarme
Nakon što završite s izradom kiflica, uzmite preostali kupus. Narežite ga na male komadiće i polovinu količine stavite na dno lonca za kuhanje. Zatim nežno stavite sarme unutra u obliku kruga.
Preostali kupus stavite na vrh zajedno s dimljenim mesom (prethodno ste ga kuvali).
Na to stavite 2 kašike umaka od paradajza e i zalijte. Voda bi trebalo da prekrije Sarmu. Kuvajte ih 90 minuta, a lonac za kuvanje neka bude pun. Stoga dodajte vodu kad je potrebno.
Napomena: Nemojte ga mišati, već često protresite lonac.
Recept za zapršku
Stavite ulje u tiganj i dodajte 2 žlice brašna. Pržite brašno dok ne postane žuto. Zatim dodajte malo slatke paprike i skinite je s šporeta
Stavite ovu smesu u lonac za kuvanje na vrh sarme i dodajte još malo vode. Kad provri, sarma je gotova.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!