OVAKO BOSANCI SPREMAJU SARMU: Razlikuje se od SRPSKE jer pred sam KRAJ kuvanja DODAJU OVO, domaćice ovo ZAPAMTITE
Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

njami

OVAKO BOSANCI SPREMAJU SARMU: Razlikuje se od SRPSKE jer pred sam KRAJ kuvanja DODAJU OVO, domaćice ovo ZAPAMTITE

Pred kraj kuvanja sarme, izvadite pola kašike vode iz sarme i probate da li je dovoljno slana

Objavljeno: 23:24h

Spremite sarmu na bosanski način.

astojci: – 1 glavica kiselog kupusa (manja glavica), ako je veća od 2 kg treba dupla količina sastojaka – komad suvog mesa

– 150 gr pirinča – 500 gr mlevenog mesa najbolje mešanog, ali može po izboru – so – pola kašičice soli – biber – beli luk u prahu, naseckani crveni luk

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

– vegeta – 1 velika kašika vegete – crvena paprika – 1 kašika crvene paprika

Priprema: Od glavice kupusa odvojite listove tako što ćete ih pri korenu iseći i pažljivo odvojiti glavice. Kada odvojite sve listove, isperite ih u hladnoj vodi.

Dobro izmešajte ostale sastojke odnosno meso, pirinač i začine.

Na svaki list kiselog kupusa stavljajte mešavinu mesa i pirinča i savijte sarmu. Zarolajte na dužu stranu, a zatim sa strane pritisnite ivice prema unutra.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

U veliki lonac stavite suvo meso, zatim na njega redajte savijenu sarmu. Dolijte hladne vode tako da bude preko sarme.

Kuvajte dva do dva i po sata na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Najbolje bi bilo poklopiti tanjirom ili manjim poklopcem od lonca kako bi poklopac ušao unutra te na poklopac staviti nešto teže, npr. u manju šerpicu kako bi bio pritisak na sarmu i da se prilikom kuvanja ne diže. Na taj način ostane u dobrom stanju.

Pred kraj kuvanja sarme, izvadite pola kašike vode iz sarme i probate da li je dovoljno slana. Ta se voda ne soli jer u nju kupus pusti svoj ukus i kiselost i slanoću, te je često dobre slanoće, ali to zavisi i od samog kupusa. Ukoliko nije dovoljno slana dodajte pola kašike ili koliko vam se čini da treba soli.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Kada je sarma gotova možete napravite zapršku za sarmu. Malo brašna (oko jedne velike kašike) popržite na ulju, kada je brašno dobilo žućkastu boju dodajte paprike i po želji malo sos paradajza. Na to možete doliti par kašikavode iz sarme, te onda takvu zapršku sišati u sarmu. Kuvajte još sada sarmu sa zaprškom još desetak minuta.

No, zaprška nije obavezna, i sarma će biti odličnog ukusa i ukoliko ne pravite zapršku. To ćete najbolje proceniti prema preferencijama, ali i kada probate tečnost pred kraju kuvanja i vidite kakvog je ukusa. Nisu svi kiseli kupusi isti, pa će različiti ukus dati sarmi.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Što se tiče suvog mesa, možete staviti bilo kakav komad kosti na kojem ima malo mesa, ali poslužiće i kožica od slanine. Na taj način iskoristite ostatke slanine, ona će dati ukus sarmi prilikom kuvanja, a ako ne želite dodatno meso u sarmi nećete ga imati. Sarmu možete kuvati i bez suvog mesa, u tom slučaju dodajte kašiku masti u lonac na početku kuvanja kako bi se dobro ukuvalo sve zajedno.

(Espreso/ecepti.covermagazin.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.