OVO JE NAJČEŠĆE PRAVLJEN RECEPT IZ GRAČANICE! Kosovljani se SATIRU OD NJEGA, KRALJ JE MEĐU SVIM
Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube / Danijelina kuhinja

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE NAJČEŠĆE PRAVLJEN RECEPT IZ GRAČANICE! Kosovljani se SATIRU OD NJEGA, KRALJ JE MEĐU SVIM

Prepeć pita se uglavnom služi sa domaćim kiselim mlekom, jogurtom, sezonskom salatom ili turšijom

Objavljeno:

Pita se naizgled priprema jednostavno, sa vrlo malo sastojaka, brašna, soli i vode, ali kako Gordana kaže, morate pomalo biti i umetnik.

„Mnoge domaćice izbegavaju da prave prepeć pitu, iz razloga što je fil tečan, jer se sastoji samo od mleka i jaja. Zaista morate biti umetnik za prepeć pitu. Isto tako, brašno treba da bude dobrog kvaliteta kako bi se napravilo dobro testo, i da može da se zatvori, tako da ostavite jedan otvor i sipate sastav kako ne bi procurio fil“, kazala je Đorićeva.

Prepeć pita se uglavnom služi sa domaćim kiselim mlekom, jogurtom, sezonskom salatom ili turšijom.

Za tradicionalna kosovska jela gotovo uvek se opredeljuju i turisti koji dođu u posetu Gračanici.

„Turisti kada dođu u Gračanicu najčešće žele da probaju tradicionalnu hranu koja se vezuje za naš kraj, a to su različita jela naročito od testa, kao što je kosovska pogača koja je nadaleko poznata i koja se na Kosovu sprema na poseban način. Zatim prepeć pita, različita hrana naročito od kukuruznog brašna, kao što su proja, barenica, kačamak“, kazala je Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračanice.

Burna istorijska dešavanja uticala su i na ishranu naroda. Na Kosovu, ali i drugim delovima Balkana dominira turska kuhinja. Da li je prepeć deo nje ovoga puta nismo uspeli da utvrdimo, ali smo sigurni da je trenutno ima samo u našim krajevima i da je domaćice uvek sa ponosom iznose pred goste.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.