PREUKUSAN JE
DUNAVSKI TALASI SA JABUKAMA: Dvobojni kolač fenomenalnog preseka preliven čokoladom (VIDEO)
Ako volite da spremate nove, zanimljive kolače originalnog ukusa, ovo je predlog za vas!
Dunavski talasi je dvobojni kolač sa jabukama potopljenim u njega, krem filom i čokoladnom glazurom na vrhu. Zahvaljujući jabukama nastaje karakterističan talas. Kolač nije komplikovan za pripremu, a pored toga, izgleda lepo na tanjiru. Dunavske talase vredi pripremiti za posebne prilike kao što su praznici ili važne porodične proslave. Biće i odlična svakodnevna užina za popodnevnu kafu, kada poželite da se zasladite.
Sastojci:
Za podlogu:
250 g brašna
5 jaja
180 g putera (sobne temperature)
2 kašike praška za pecivo
160 g šećera
2 ravne kašike kakaoa
1 kašičica cimeta
Beli fil:
500 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
2 kašike šećera u prahu
1 krem-fiks
Glazura:
100 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade
Još:
3-4 jabuke
Priprema:
Prosejte brašno u činiju zajedno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Mekani puter izmiksajte sa šećerom, a zatim, mešajući, postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U testo dodati umućen sneg od belanaca i sve lagano izmešati drvenom kašikom. Gotovo testo podeliti na dva dela. Dodajte kakao i cimet u jedan deo. Mešajte dok se ne sjedini. Na pleh dimenzija 24×24 cm, obložen papirom za pečenje, staviti svetlu smesu i izjednačiti. Stavite kakao masu na to i izjednačite.
Ogulite jabuke i isecite ih na komade. Stavite ih jednu pored druge na tortu i lagano pritisnite u tortu. Pleh stavite u rernu zagrejanu na 170 C i pecite 50 minuta, dok se ne dobije takozvani suv štap. Ostavite da se ohladi nakon pečenja. Krem krema:
Umutiti ohlađenu kremu sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Na kraju mućenja dodati krem-fiks da se masa stegne. Stavite kremu na tortu. Čokoladni premaz:
Dobro zagrejte glazuru. Zatim dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se ne rastvori. Ostaviti da se ohladi, pa preliti kremom. Stavite tortu u frižider dok se potpuno ne stegne, najbolje preko noći.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!