OVAKO TURCI PRAVE TURŠIJU: Srbi ovo nisu radili, a KADA PROČITATE, HITNO ĆETE IZMENITI RECEPT!
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

OVAKO TURCI PRAVE TURŠIJU: Srbi ovo nisu radili, a KADA PROČITATE, HITNO ĆETE IZMENITI RECEPT!

U skoro svakoj kući u Turskoj se pravi turšija, a mi ćemo podijeliti recept prave turske turšije, pa vi uporedite, da li je to isti način na koji se pravi turšija u Bosni i Hercegovini, ili pak ima nešto što je drugačije

Objavljeno:

U ovim jesenskim danima mnoge žene širom svijeta pripremaju se za zimu i prave zimnicu. Razni džemovi, pekmez, sokovi, ali i razne vrste salata na listi su onoga što skoro svaki dom sprema.

Ono što je specifično za zimske dane i bez čega ne može proći 'zimska' sofra jeste turšija koja se pravi na našim prostorima. Ali, osim kod nas, turšija je veoma popularna u Turskoj. U skoro svakoj kući u Turskoj se pravi turšija, a mi ćemo podijeliti recept prave turske turšije, pa vi uporedite, da li je to isti način na koji se pravi turšija u Bosni i Hercegovini, ili pak ima nešto što je drugačije.

Potrebne namirnice:

Turšija
foto: Printscreen Youtube

1 glavica kupusa (srednje veličine)

3 čehna bijelog luka

1 mala kašika kamene soli

1 mala kašika limuntosa

2 velike kašike slanutka (nohut)

1 'šaka' peršuna

2 čaše vinskog octa

Voda

Način pripreme:

Kada se pravi turšija, prvo što trebate uraditi jeste oprati kupus i peršun, te ostaviti da odstoji 10 minuta u vodi sa sirćetom. Nakon što je kupus čist i opran isjeći ga na sitne komade, i prije nego stavite kupus u teglu, dodajte nohut (slanutke). Nakon toga, u teglu stavljate red kupusa, red bijelog luka, i taj postupak ponavljate sve dok ne napunite teglu. Nakon što ste završili s tim postupkom, na vrh se stavite peršun. Nakon toga, u drugu duboku posudu naspite kamenu sol, limuntos, sirće i vodu i miješajte dok se sol i limuntos ne rastope. Nakon toga, pospete preko ostalih sastojaka u tegli i čvrsto zatvorite. Da bi turšija bila spremna za jelo potrebno je da čekate 20-25 dana. Poslije 25. dana je možete početi jesti.

Osim ovih sastojaka vi možete dodati mrkvu, paprike, i povrće po želji. Također, možete iskoristiti i veće količine sastojaka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.