ORIGINALNI RECEPT ZA TIRAMISU: Samo ITALIJANI znaju tajnu OVE POSLASTICE
Tiramisu, Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

NIKO NEĆE ODOLETI

ORIGINALNI RECEPT ZA TIRAMISU: Samo ITALIJANI znaju tajnu OVE POSLASTICE

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude

Objavljeno:

Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak.

Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani "tiramisu" nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.

Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji "Besani u Sijetlu" čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Iz moje kuhinje

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.

Sastojci

ZA KORU

jaja 6

šećer 6 kašika

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Hearty food

brašno 6 kašika

ZA FIL

neslani sremski sir 600 g

slatka pavlaka 600 ml

šećer u prahu 60 g

ekstrakt vanile 1/2 kašičice

liker od kajsija 4 kašike

kakao 50 g

Kako pripremiti

Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance, šećer i brašno. Smesu ulijte u nauljen i pobrašnjen veći pleh i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. 2. Ulupajte blago slatku pavlaku i sjedinite je sa izgnječenim sirom i šećerom. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete fini krem. 3. Koru prepolovite, pa svaku poprskajte likerom od kajsija. Nafilujte tortu, dobro je ohladite i pre serviranja obilno pospite kakaom.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.