OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN SPREMA MAČVANSKA GIBANICA: Naše BAKE znaju TAJNU sa KORAMA (RECEPT)
Mačvanska gibanica, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Prakticna zena

za doručak

OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN SPREMA MAČVANSKA GIBANICA: Naše BAKE znaju TAJNU sa KORAMA (RECEPT)

Mačvanska gibanica, kako je ovaj specijalitet dobio ime, razlikuje se po tome što se umesto sira filuje nadevom od piletine i kačkavlja, a ono što je posebno kod nje je da je pravljena od domaćih kora

Objavljeno: 09:20h

Najžena vam donosi recept za mačvansku gibanicu.

Popularnu gibanicu svaka domaćica pravi po svom receptu, a Najžena vam donosimo onaj iz emisije "Praktična žena", a pripremila ju je Brankica Tomić koja svakodnevno obraduje svoje pratioce na Instagramu starinskim receptima pod nazivom "Bakine priče 22".

Mačvanska gibanica, kako je ovaj specijalitet dobio ime, razlikuje se po tome što se umesto sira filuje nadevom od piletine i kačkavlja, a ono što je posebno kod nje je da je pravljena od domaćih kora.

Mačvanska gibanica
foto: Prinstcreen/Youtube/ Prakticna zena

Za testo:

600 g brašna

2 kašike soli

330 ml vode

100 ml ulja

Za nadev:

1 / 4 Foto: Prinstcreen/Youtube/ Prakticna zena

1 crni luk

400 g piletine

200 g kačkavalja

100 ml neutralne pavlke

kockica putera

so, biber

Priprema

Luk sitno naseckajte, pa ga izdinstajte na malo ulja da zastakli. Nakon par minuta dodajte piletinu isečenu na kockice, dodajte puter i sve pržite dok meso ne porumeni. Dodajte začine po ukusu. Kada je meso na pola gotovo ulijte pavlaku, sve dobro promšajte i ostavite da se još malo krčka. U brašno dodajte so, vodu i ulje, pa zamesite testo.

Mačvanska gibanica
foto: Prinstcreen/Youtube/ Prakticna zena

Ostavite ga da "odmori" jedno 15-20 minuta, pa ga nakon toga podelite na dva dela. Svaku polovinu razvucite oklagijom na prečnik oko 20 cm pospite uljem, pokrijte i ostavite da odstoji još 20-ak minuta. Posle toga rukama razvucite kore što tanje možete. Ukoliko su vam krajevi testa ostali deblji skinite ih. Koru nauljite pa ivice preklopite ka sredini.

Poređajte nadev ravnomerno, pa odozgo dodajte narendani kačkavalj. Testo preklopite tri puta da dobijete pravougaonik, pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Stavite u rernu zagrejanu na 220 C i pecite oko 20 minuta.

(Espreso / Najžena / Bakine priče 22)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.