SPREMITE
OVAKO SE KISELI ZELENI PARADAJZ NA SRPSKI NAČIN: Prava ZIMNICA, ovo je ORIGINALNI RECEPT
Danas nam kupovina već spremljene zimnice dosta olakšava život, ali ništa ne može da paprira domaćoj
Naučite kako da ukiselite zeleni paradajz koji možete da služite kao salatu zimi.
Pripremanje tradicionalne zimnice mnogima pričinjava zadovoljstvo, ali zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju gotovu zimnicu. Danas nam kupovina već spremljene zimnice dosta olakšava život, ali ništa ne može da paprira domaćoj.
Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene specijalitete, po porodičnim receptima. Zimnicu možete da napravite od bilo kojeg povrća, a mi vam predlažemo kako da ukiselite zeleni paradajz.
Sastojci za jednu teglu:
1 čen belog luka
malo peršuna
malo mirođije
4 zrna bibera
2 koluta ljute papričice
1/2 šargarepe
Za 1,5 l vode:
300 g šećera
80 g soli
3 kašike sirćeta
Priprema: U sterilisanu teglu ubacite krupnije sečen beli luk, par gračinca peršuna i mirođije, kao i biber. Isecite 2 koluta ljute papričice i dodajte u teglu. Zatim unutra ređate zeleni paradajz dok ne napunite teglu. Paradajz prethodno operite i isecite ako ima neki truli deo. Dok ređate paradajz ubacite i par komada šargarepe isečene na kolutove.
U teglu sipajte provrelu vodu i stavite poklopac preko. Ostavite da odstoji 15 minuta. Sipajte vodu iz šerpe u teglu, dolijte još malo i ponovo ostavite da proključa. Prelijte preko paradajza, poklopite i ostavite još 15-20 minuta. Ponovo sipajte tu vodu u šerpu i ako je potrebno dodajte još do 1,5l. Zatim sipajte šećer i so i ponovo stavite da se kuva. Kad krene da ključa dodajte sirće. Sipajte tečnost u teglu i dobro zatvorite. Ohladite na sobnoj temepraturi, pa čujate na hladnom i tamnom mestu.
(Espreso / Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!