EVO KADA SOBNE BILJKE TREBA PREBACITI U ZATVOREN PROSTOR: 1 GREŠKU stalno PONAVLJATE
Cveće, Foto: Profimedia

POSLUŠAJTE

EVO KADA SOBNE BILJKE TREBA PREBACITI U ZATVOREN PROSTOR: 1 GREŠKU stalno PONAVLJATE

Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Maria, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike i uklonite mrtvo i trulo lišće gde štetočine vole da se kriju

Objavljeno: 18:41h

S godišnjim se dobima menjaju i potrebe sobnih biljaka, a većinu njih kad zahladi treba sa balkona i lođa premestiti u zatvoreno, ali da li je to sve? Portal Mind Body Green otkrio je najbolje savete stručnjaka za brigu o biljkama po hladnijem vremenu.

Sobne biljke treba staviti u zatvoreno kad temperatura noću padne ispod 12 stepeni Celzijusa, kaže stručnjak za vrtlarstvo Lindzi Pangborn. “Većina biljaka preferira temperature iznad 15 C stepeni pa imajte to na umu ako svoje biljke tokom jeseni držati na otvorenom”, navela je.

Turski karanfil, Cveće
foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Kad dođe vreme da unesete svoje biljke, Maria Failla, stručnjak za hortikulturu, savetuje da ih se prvo treba pregledati i videti imaju li kakve štetočine. U tom ih slučaju treba isprati, pa tek onda premestiti na njihovo mesto u zatvorenom. Možete ih i istuširati.

“Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Maria, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike i uklonite mrtvo i trulo lišće gde štetočine vole da se kriju. Ako primetite nekoliko insekata, nežno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/ Urban Gardening

Kad su biljke lepe i čiste, još ih neko vreme za svaki slučaj držite dalje od drugih biljaka, savetuje ekspertkinja koja svoje biljke u tom slučaju drži izolovane i po nekoliko nedelja nakon čišćenja.

Jednom kada ste uneli biljke u zatvoren prostor, bilo bi dobro da ih ne zalivate onoliko često kao kad su bile napolju. Biljke vole vlagu pa im odgovara i kada koristite ovlaživač vazduha. Temperaturu pokušajte da održavate na istom nivou jer im promene temperature ne odgovaraju. I na kraju, povremeno blagim pokretima i mekom krpom uklonite prašinu s vaših biljki.

(Espreso / Mind Body Green)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.