EVO ZBOG ČEGA VAM PROPADAJU SOBNE BILJKE: Ove GREŠKE nikako NE SMETE DA PRAVITE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Plants Bank

uzroci odumiranja

EVO ZBOG ČEGA VAM PROPADAJU SOBNE BILJKE: Ove GREŠKE nikako NE SMETE DA PRAVITE

Truljenje korena, s druge strane, jedan je od problema od kojeg se nije tako lako oporaviti – što rano otkrivanje čini bitnim

Objavljeno:

Neke probleme sa sobnim biljkama lako je rešiti: Biljka ne dobija dovoljno vode? Dobro je zalijte i trebala bi da se oporavi. Primećujete da je vaše zelenilo preraslo saksiju? Prebacite ga u veću i ono će se začas živnuti.

Truljenje korena, s druge strane, jedan je od problema od kojeg se nije tako lako oporaviti – što rano otkrivanje čini bitnim. Evo nekoliko profesionalnih saveta za uočavanje, lečenje i prevenciju ovog vodećeg uzroka odumiranja sobnih biljaka.

Tri uzroka truljenja korena:

1 / 10 Foto: Printscreen/youtube/Plodovi Prirode

Prekomerno zalivanje: Ovo je daleko najčešći uzrok truljenja korena. Različite vrste biljaka imaju različite potrebe za vodom. Ako svoje zalivate prečesto ili previše, tlo će se prezasititi i postati leglo gljivica i bakterija.

Loša drenaža: Ona je povezana s prekomernim zalivanjem. Ako saksija vaše biljke nema drenažnu rupu, višak vode neće moći da izađe iz nje, što dovodi do preterano vlažnog tla. Iako dodavanje malih kamenčića na dno zatvorenoe saksije može malo povećati prozračivanje, većina stručnjaka preporučuje izbegavanje takve saksije.

Premalo vode: U nekim slučajevima, nedovoljno zalivanje biljke može na kraju dovesti i do truljenja korena. Koreni se počinju smanjivati ​​i skupljati kad im je zemlja presuva. Ako neko vreme zaboravite zalivati biljku, a zatim je preplavite vlagom, možete šokirati sada krhki sistem korenja.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Može li se biljka oporaviti od truljenja korena?

Neke biljke mogu se oporaviti od truljenja korena, ali to zavisi od toga koliko je korenski sistem oštećen. Jednom kada izvadite biljku iz posude i procenite korenje, provjerite postoje li žile koje još uvek izgledaju svetlo i dovoljno su guste da izdrže određeni pritisak. Ako vaša biljka još uvek ima neko netaknuto korenje, mogla bi se oporaviti.

Prvo što morate učiniti je da pažljivo uklonite biljku iz zemlje, navlažite je tako da se ne ošteti. Operite korenje vodom iz slavine onoliko puta koliko je potrebno, ali budite vrlo oprezni.

Zatim koristite vrlo oštre makaze koje su potpuno čiste i izrežite sve korene koji su jako otećeni. Ako je već dosta truleži, čistite makaze alkoholom na svakih nekoliko rezova i obrežite deo biljke koji bi mogao početi trulež.

Cilj koji tražimo prilikom rezanja lišća je da biljka ima još jednu priliku da joj korenje ponovno izraste jer neće trebati hraniti mnogo lišća.

Sledeće što biste trebali učiniti je ukloniti svu zemlju koja je bila u toj saksiji i temeljno je isprati rastvorom koji sadrži hlor. Na kraju, uronite zdrave korene u fungicidni rastvor da biste ubili bilo koju gljivicu koja je možda ostala tamo Ponovno ga posadite s novom zemljom u istu saksiju i videćete da raste bez problema, kao da je novo.

Ako vaša biljka nema dovoljno netaknutog korena da bi se presađivanje isplatilo, nije izgubljena svaka nada! Još uvek možete uzgojiti novu biljku iz jedne od njenih zdravih stabljika ili reznica lišća.

Kako sprečiti truljenje korena

Budući da truljenje korena obično uzrokuje višak vlage, pravilno zalivanje je najbolji oblik prevencije. Ako ste skloni prekomernom zalivanju, korištenje mjerača vlage može pomoći da se odviknete od te navike. Ovi mali, jeftini uređaji verzija su termometra za meso u biljnom svetu – gurnete ih u zemlju kako biste procenili je li spremna za zalevanje.

Kućne biljke, Sobne biljke, Biljke, Cveće, Kuća, Sađenje
foto: Profimedia

Osiguravanje da vaša biljka ima odgovarajuću drenažu takođe je ključno. Ako imate ukrasnu saksiju u kojoj nema rupe, izbušite je sami ili smestite biljku u manju plastičnu saksiju koja ima rupu i smestite je u veću ukrasnu saksiju, prenosi 24sata.hr.

(Espreso / 24.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.