SUTRA JE MALA GOSPOJINA, A OVO JE STARINSKI RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ: Domaćice, ovako to PRAVE NAŠE BAKE
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

zapišite

SUTRA JE MALA GOSPOJINA, A OVO JE STARINSKI RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ: Domaćice, ovako to PRAVE NAŠE BAKE

Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi

Objavljeno: 20:31h

Napravite najlepši slavski kolač.

Sastojci:

1 kg mekog brašna TIP-400

500 ml mlake vode

120 ml ulja

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

20 g svežeg kvasca

1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste.

Podelite testo na tri (veliko, srednje i malo) dela. Zatim dublju šerpu premažite ulje i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir. Veći komada testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi. Srednji deo testa podelite na 3 jednaka dela i razvucite. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje.

Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem. Prekrijte dok pravite nove dve pletenice. I ostala 2 dela testa podelite na 3 jednaka dela (6 delova za 2 testa) i razvaljajte, pa napravite 2 pletenice. Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Premažite svaku uljem.

Treći i najmanji deo testa ravucite i rakijskom čašom napravite 5 krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem. Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.