DOMAĆE OBLANDE, RECEPT NAŠIH BAKA: Ovakve nikada niste jeli, SOČNE i preukusne! (RECEPT)
Oblande, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

OBAVEZNO PROBAJTE

DOMAĆE OBLANDE, RECEPT NAŠIH BAKA: Ovakve nikada niste jeli, SOČNE i preukusne! (RECEPT)

Preukusne su

Objavljeno: 21:45h

Sastojci:

1 pakovanje vecih oblandi

2 l mleka (2,8% ml masti)

600 gr kristal secera

Priprema:

U dublju serpu sipati 2 l mleka i 600 gr secera, mesati dok ne provri i dok se secer ne otopi. Posle toga nije potrebno mesati, do zavrsne faze. Smanjite temperaturu, da blago vri..mleko ce peniti, zato i treba duboka serpa. Smesu povremeno, kada proĐete promesate, ali ne treba stajati kraj sporeta. Kod ove oblande, najbitnije je pogoditi vreme zavrsetka, ako preterate, usecerice se, a ako ne skuvate dovoljno, curice.

Okvirno vreme kuvanja je oko 2 h, pred kraj ce se masa svesti na trecinu, dobice boju karamela, e tada pocinjete konstantno mesati. Kada osetite da se zgusnjava i prvi put kada vidite da varjaca ostavlja trag po serpi, kuvajte jos najvise 2 minuta, sklonite sa vatre i ostavite par minuta da se sladne. Za to vreme otvorite oblande, odaberite najlepsu za gore :). Punite kutlacom, jedno cetiri kutlace na koru (rupicasta strana), kasikom razmazite. Masa ce tada biti jako lepo maziva (ako ste utrefili fil.

MoŽe i da se pravi sa manje mleka, ali to nije to..sa ovoliko mleka ima puno fila, oblanda je socna, a ne curi.Nemojte je opteretiti nicim, nema potrebe, samo kada stavite svaku sledecu koru dobro stisnite i kao da ste stavili tutkalo. Oblande sa mlecnim filom, ako se opterete sa necim, hoce da postanu zilave, "povuku" vlagu iz fila i onda nisu lepe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.