slatko
EVO NA KOM MESTU JE NAJBOLJE DRŽATI ČOKOLADU: 1 stvar UTIČE na NJEN UKUS
Temperatura ima veliki uticaj na njenu teksturu i ukus, pa su stručnjaci otkrili gde ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna
Čokolada je vrlo popularna poslastica koju retko ko ne voli, pa ju tako mnogi imaju kod kuće.
No, znate li kako ju treba čuvati? Neki je spremaju u frižideru, a neki u kuhinjski ormarić, ali je li to ispravno?
Temperatura ima veliki uticaj na njenu teksturu i ukus, pa su stručnjaci otkrili gde ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna.
Ako vam je ikada palo na pamet guglati ovo pitanje, videli ste da niste jedini. - Aromatične note kakva vidljve su na višim temperaturama, pa ako želite ceniti dubinu ukusa, trebali biste čokoladu čuvati izvan frižidera na hladnom i tamnom mestu.
Od 18 do 21 stepen Celzijusa savršena je temperatura za držanje čokolade jer nije prevruće da bi se otopila, a nije niti prehladno, kao u frižideru, da bi izgubila ukus - objasnila je stručnjakinja Angela Becket.
Čokoladu takođe treba držati podalje od izvora topline jer to, osim što može otopiti čokoladu, može i izazvati njezino 'cvetanje', odnosno mogu se stvoriti bele mrlje.
Takođe ju treba držati dalje od jakih mirisa, jer oni mogu pokvariti okus. Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli u do kraja, zamotate u foliju ili natrag u omot u kojem je došla, ako se može zatvoriti.
Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste neko ko je ne pojede celu u jednom potezu, možete spremiti čokoladu i ona će trajati i do nekoliko meseci nakon roka upotrebe.
Taj datum je samo okvirna procena, a čokolada najčešće traje puno duže, a to je zbog flavonoida koji sprečavaju oksidaciju masti. Tamna čokolada najduže zadržava kvalitet, čak i godinu dana nakon datuma na etiketi, mlečna čokolada do šest meseci, a bela čokolada samo nekoliko meseci.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!