EVO NA KOM MESTU JE NAJBOLJE DRŽATI ČOKOLADU: 1 stvar UTIČE na NJEN UKUS
Čokolada, Foto: Profimedia

slatko

EVO NA KOM MESTU JE NAJBOLJE DRŽATI ČOKOLADU: 1 stvar UTIČE na NJEN UKUS

Temperatura ima veliki uticaj na njenu teksturu i ukus, pa su stručnjaci otkrili gde ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna

Objavljeno:

Čokolada je vrlo popularna poslastica koju retko ko ne voli, pa ju tako mnogi imaju kod kuće.

No, znate li kako ju treba čuvati? Neki je spremaju u frižideru, a neki u kuhinjski ormarić, ali je li to ispravno?

Temperatura ima veliki uticaj na njenu teksturu i ukus, pa su stručnjaci otkrili gde ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna.

Ako vam je ikada palo na pamet guglati ovo pitanje, videli ste da niste jedini. - Aromatične note kakva vidljve su na višim temperaturama, pa ako želite ceniti dubinu ukusa, trebali biste čokoladu čuvati izvan frižidera na hladnom i tamnom mestu.

Od 18 do 21 stepen Celzijusa savršena je temperatura za držanje čokolade jer nije prevruće da bi se otopila, a nije niti prehladno, kao u frižideru, da bi izgubila ukus - objasnila je stručnjakinja Angela Becket.

Čokoladu takođe treba držati podalje od izvora topline jer to, osim što može otopiti čokoladu, može i izazvati njezino 'cvetanje', odnosno mogu se stvoriti bele mrlje.

Takođe ju treba držati dalje od jakih mirisa, jer oni mogu pokvariti okus. Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli u do kraja, zamotate u foliju ili natrag u omot u kojem je došla, ako se može zatvoriti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste neko ko je ne pojede celu u jednom potezu, možete spremiti čokoladu i ona će trajati i do nekoliko meseci nakon roka upotrebe.

Taj datum je samo okvirna procena, a čokolada najčešće traje puno duže, a to je zbog flavonoida koji sprečavaju oksidaciju masti. Tamna čokolada najduže zadržava kvalitet, čak i godinu dana nakon datuma na etiketi, mlečna čokolada do šest meseci, a bela čokolada samo nekoliko meseci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.