HOĆETE JE SAD JESTI? Evo šta unosite JEDNOM konzervom sardine!
Foto: Profimedia

pune svega

HOĆETE JE SAD JESTI? Evo šta unosite JEDNOM konzervom sardine!

Sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena

Objavljeno:

Iako ih mnogi ne vole, sardine su zapravo izuzetno zdrave, te je preporučljivo da ih konzumirate. Iako nutricionisti ističu da konzervirana hrana nije dobra po zdravlje, za sardinu to nije slučaj.

Sardine su pune važnih hranljivih materija i kao takve su na prvom mestu kad je reč o ishrani, prema rečima dr Džoša Aksa. Sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena.

Sardina
foto: Profimedia

Ako se redovno konzumiraju, sardine mogu da doprinesu poboljšanju organizma, a ovo su njeni benefiti:

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:

191 kalorija 22,7 grama proteina 10,5 grama masti 8,2 mikrograma vitamina B12 48,5 mikrograma selena 250 jedinica vitamina D 451 miligram fosfora 351 miligram kalcijuma 4,8 miligrama niacina 2,7 miligrama gvožđa 365 miligrama kalijuma 35,9 miligrama magnezijuma 0,2 miligrama bakra 1,9 miligrama vitamina E 0,2 miligrama vitamina B6 1,2 miligrama cinka

Pored toga, sardina još i:

1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA - dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

Sardina
foto: Printscreen/Instagram

Studije pokazuju da konzumiranje hrane kao što je sardina koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

2. Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.

Kosti
foto: Printscreen

3. Čuva zdravlje tiroidne žlezde

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.

4. Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.

5. Smanjuje apetit

Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.

6. Kontroliše nivo šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udijelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može da uspori oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.

Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.

7. Poboljšava izgled kože

Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.