OVA JEFTINA NAMIRNICA ČUVA ZDRAVLJE SRCA! Srbi će uz nju OBORITI PRITISAK K'O OD ŠALE
Foto: Printscreen/Instagram

OBRATITE PAŽNJU

OVA JEFTINA NAMIRNICA ČUVA ZDRAVLJE SRCA! Srbi će uz nju OBORITI PRITISAK K'O OD ŠALE

Kako da oborite visok pritisak pomoću hrane? Omega-3 masne kiseline su blagotvorne, evo gde ih ima...

Objavljeno:

Dugo se piše o važnosti omega-3 masnih kiselina u ishrani, a u stručnom časopisu Američkog udruženja za zdravlje srca je nedavno objavljena studija o vrsti i količinama koje najbolje deluju.

Najvažnije su DHA i EPA kiseline i mogu da pomognu u regulisanju visokog pritiska. Ima ih u sardinama, tunjevini, pastrmci, haringama, lososu i ostrigama. Neke od ovih namirnica su dosta skupe, ali sardine su jeftinije i većini ljudi pristupačne. Dovoljno je, kažu nutricionisti, da jedete neku od ovih vrsta riba dvaput nedeljno.

Ukoliko ste među onima koji baš ne vole ribu, možete nadoknaditi ove važne sastojke i suplementima. Bitno je odabrati pravu kombinaciju i uzeti odgovarajuće doze.

Bol, Srce
foto: Profimedia

"Prema našem istraživanju, prosečna odrasla osoba može da obori krvni pritisak u nekoj skromnoj meri ako konzumira oko 3 grama dnevno ovih masnih kiselina", kaže autor studije Nadionalnog instituta za zdravlje, dr Ksinzi Li.

Po njegovim rečima ove dve vrste masnih kiselina se mogu uzimati kombinovano ili odvojeno, ali je neophodno da se koriste barem deset nedelja svakodnevno da bi se videli prvi efekti. Naučnici su proučili i rezultate studija sa većim količinama, ali se pokazalo da povećanje doze nema jače efekte.

Čak i za vegane koji ne žele da koriste masnu ribu u ishrani kao ni riblje ulje, preporučuje se da bar uzimaju suplemente na bazi algi.

Zbog delovanja na zdravlje krvnih sudova, smatra se da omega-3 masne kiseline mogu da smanje rizik od Alchajmerove bolesti, kao i da održe sposobnost pamćenja i koncentracije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.